Demopalvelin

Sisällysluettelo

SKJ Liiketoimintajärjestelmän ja Verkkokaupan demo keskitetyllä palvelimella

Perustiedot

Yhteystyyppi: Remote Desktop (eli Terminal Server eli Etätyöpöytäyhteys eli RDP)
XP Pro käyttöjärjestelmässä kaikki ohjelmat/apuohjelmat/tietoliikenne yhteydet/etätyöpöytä

 • Palvelimen osoite: demo.skj.fi
 • Käyttäjätunnukset annetaan erikseen.

SKJ Ohjelmisto

Työpöydällä on kaksi WinSKJ -kuvaketta, joista toinen vie ravintola-alan ja toinen erikoistavarakaupan yritysaineistoon. Ohjelman käynnistys menee suoraan erikoistavarakaupan yrityksen tietokantaan (rautakauppa).

SKJ Verkkokauppa

Verkkokauppa toimii osoitteessa: http://demokauppa.koedomain.com. Kun avaat IE-selaimen SKJ Demo-palvelimelta, vie se suoraan verkkokauppaan.

Käyttöohjeet

Jo jonkun aikaa SKJ Ohjelmiston eri ruuduille ja toimintoihin tulleisiin uusiin tietokenttiin on liitetty vinkki (engl. hint) sitä mukaa kun ohjelmisto on kehittynyt. Kun viet kursorin kentän päälle, avautuu näkyviin hetkeksi ohje siitä, mitä toimintoja ko. kenttään on kytketty ja joskus esimerkki, mitä kenttään voi kirjata. Jos kenttään ei ole liitetty vinkkiä, on se niin vanhaa perua, että sen käyttö ja tarkoitus on selvitetty on-line käyttöohjeessamme, joka avataan SKJ Pääohjelman apua/ohjeet valinnan kautta.
Lisäksi uusimmista muutoksista on mahdollista tulostaa webin kautta versiosaate, joka listaa sovelluksittain loppuun viedyt ja julkaistut muutokset annetusta päivämäärästä lukien. Tätä ei kannata tulostaa liian pitkältä aikajänteeltä, kokeile ensin muutaman kuukauden mittaista versiosaatetta (esim. 3 kk).
Täsmäohjeita erilaisia toimenpiteitä varten löytyy SKJwikistä http://wiki.skj.fi jota ylläpidetään jatkuvasti. Tuotamme tänne ohjeita useammin kysytyistä ominaisuuksista ja toiminnallisista prosesseista. SKJwikin käyttöoikeuksia hallinnoi Tommi Savikko tommi.savikko@skj.fi jolta voitte pyytää käyttäjätunnukset wikiin. Tommilta saa ohjeet myös versiosaatteen tulostusta varten.

Demoaineisto

Demoaineiston perustiedoissa on nyt noin 650 tuotetta, muutamia kymmeniä keksittyjä asiakkaita ja noin 50 toimittajaa. Tuotteet on alun perin otettu erään rautakaupan todellisesta tuoterekisteristä. Hinnat ovat alkuperäisiä ja oikeita, mutta ne ovat vuodelta 2002, joten asiasta ei kannata innostua liikaa. Muiden toimialojen tuotteita on lisäilty messujen ja demojen yhteydessä viitseliäisyyden mukaan. Kohtuullisen paljon tuotteita löytyy mm. pääryhmistä ”päivittäistavara” ja ”vaatteet”. Kaikkia perustietoja voi vapaasti
lisäillä ja muutella.

Tuotteet

Olennainen osa tuotteita on tuoteryhmittely, johon kannattaa tutustua ensimmäiseksi. Tätä tarkoitusta varten voi ottaa ruudulle tulosteen raportit/peruslistat/tuotteet ja valita sieltä esitalletetun PR-TR-TUOTE raporttipohjan.

Tuoteylläpidon tuoteselauksessa voi ”hakuteksti” kenttään kirjoittaa haluamansa hakukriteerin ja vetää sen hiiren avulla hakutulostaulukon (gridin) sarakkeeseen, jossa uskoo ko. kriteerin toimivan. Tätä voit kokeilla esimerkiksi seuraavasti:

 • Kirjoita sana "työkalut" Hakuteksti -kentään ja vedä se sarakkeeseen Tuoteryhmä
  • Näyttää kaikki ”työkalut” tuoteryhmän tuotteet
 • Kirjoita sana "pora" Hakuteksti -kentään ja vedä se sarakkeeseen Nimi
  • Näyttää kaikki ”pora”-alkuiset tuotteet

   *Kirjoita sana "*pora" Hakuteksti -kentään ja vedä se sarakkeeseen Nimi

  • Näyttää kaikki ”pora”-sisältävät tuotteet
 • Kirjoita sana "wurth" Hakuteksti -kentään ja vedä se sarakkeeseen Toimittaja
  • Näyttää kaikki ”Wurth”-toimittajan tuotteet

Tuotetiedot kannattaa selailla muutamien tuotteiden osalta läpi. Näin oppii ymmärtämään mitä tietoja tuotteelle kaikkiaan voi tallentaa. Kun myytte tuotteita joko kassalla tai myyntitilauksissa, muistakaa myös ostaa ja tulouttaa vastaavia tuotteita. Näin demoaineisto pysyy kunnossa myös muita varten.

Asiakkaat

Asiakkaita voitte perustaa asiakastietokantaan vapaasti. Välttäkää perustamasta todellisia yrityksiä, koska demoa käyttävät muutkin. Myös asiakastietoihin kannattaa tutustua. Perusta hinnasto ja tee asiakkaalle tekstejä.

Toimittajat

Myös toimittajatietoihin kannattaa käydä tutustumassa. Tämä on jonkun verran yksinkertaisempi ja vähemmän tietoja vaativa rekisteri verrattuna tuotteisiin ja asiakkaisiin.

Kassa

Kassan käyttöliittymä on tehty ”hybridi”-mallilla, eli sitä voi käyttää näppäimistöltä tai painelemalla ruudulla olevia toimintopainikkeita hiirellä (kosketusnäytöllä paikallisessa asennuksessa, jos sattuu sellainen olemaan). Kassa tulostaa kuitin näytölle A4-kokoisena. Viivakoodinlukija toimii. Voitte käydä lisäämässä paketeista leikattuja viivakoodeja tuotteille (viivakoodit-välilehti) tai noutaa ja tulostaa SKJ:n web-sivuilta pdf-muotoisen viivakooditulosteen.

Myyntitilaukset

Myyntitilausten kentät antavat lähes poikkeuksetta vinkin käyttötarkoituksestaan. Toimintopainikkeet otsikkotietojen oikeassa laidassa ovat itsensä selittäviä. Sekä riveillä, että otsikkotiedoissa kannattaa vilkaista mitä toimintoja on kätketty hiiren oikean painikkeen alle. Tilauksen eri lomakkeiden tulostaminen mm. sähköpostin toimii. Ostotilaus-toiminto kannattaa myös kokeilla. Se avaa rivit uuteen ikkunaan (dialogiin), jossa voi valita ne tuotteet, mitä tätä tilausta varten pitää tilata. Tilaaminen aktivoidaan tuplaklikkaamalla riviä. Tämä toiminto vie tilattavat rivit Ostotilausten tiedonkeruu-toiminnolla avautuvaan tilausehdotukseen. Riveillä tuotteiden hakukriteerinä on (oletus) tuotenimi. Kun kirjoitat riville esimerkiksi ”vasara” ja painat enteriä, hakunäkymään tuodaan kaikki ko. nimikriteerin täyttävät tuotteet. Tuotehaku avaa saman selausikkunan kuin tuoteylläpidostakin löytyy.

Tulosteet

Eri sovelluksista (mm. ostotilaukset, myyntitilaukset, laskutus) tulosteet voi ohjata sähköpostiin, jolloin vastaanottajalle lähtee trulostuksen yhteydessä kirjoitettu viesti ja haluttu dokumentti pdf-liitteenä. Tätä on hyvä käyttää demossa. Ensin kannattaa ottaa tulostus esikatseluun, jotta näkee minkä tulosteen asiakkaalle esimerkkinä lähettää.