Jeemly verkkokauppa

Tähän on tulossa artikkeli, johon kootaan tietoa Jeemly verkkokaupan aloittamisvaiheen tehtävistä.

 

 

Aluksi

Mitä tunnuksia tarvitset verkkokauppaa varten?

Maksutavat

Jeemly verkkokaupan oletusmaksutapana on Klarna. Klarna tunnukset saat seuraavasti.

Toisena maksutapana verkkokauppaasi voit valita Paytrialin. Paytrailin tunnukset saat seuraavasti.

Logistiikka

Posti Smartship tilaaminen ja käyttöönotto

nShift / Unifaun toimitustavan käyttöönotto

 

Tuotteiden perustaminen

Toimiva tuotepuu on kaiken alku

Olemme panostaneet verkkokauppojen tuotepuusuunnitteluun jo 2000-luvun alusta lähtien. Tässä osiossa kerromme, että miksi ja miten hyvin suunniteltu tuotepuu on menestyvän verkkokaupan sydän:

Miten asiakkaat löytävät verkosta kauppasi ja miten he löytävät kaupastasi etsimänsä tuotteet? Molempiin on vastauksena toimiva tuotepuu. Tuotepuulla tarkoitetaan verkkokaupan tuotenavigointia. Sitä ei pidä sekoittaa verkkokaupan infosivun navigaatioon, vaikka molemmat rakennetaan samalla periaatteella. Kokemuksemme mukaan verkkokauppa joko menestyy tai epäonnistuu tuotepuun mukana. 

Tuotepuun merkitystä ei voi vähätellä, sillä se määrittelee pitkälti hakukone- ja konversio-optimoinnin sekä markkinoinnin onnistumisen. Näillä kaikilla on suora yhteys myyntiin ja verkkokaupan liikevaihtoon. Tuotepuusuunnittelumme lähtökohta on, että alimmat tuotteita sisältävät tasot rakennetaan niin, että ne koostuvat tuoteryhmien nimiä vastaavista myyntiartikkeleista. 

Esimerkiksi jos asiakas etsii kumisaappaita ja kaikki jalkineet lenkkareista korkokenkiin on sisällytetty samaan kengät-tuoteryhmään, asiakas ei välttämättä löydä etsimäänsä, turhautuu ja siirtyy muuhun kauppaan. Kun saappaille on olemassa oma tuoteryhmä, halutun tuotteen löytäminen nopeutuu ja helpottuu. Tuotepuu vaikuttaa myös verkkokaupan sisäisen sivustohaun toimivuuteen. 

Hakukoneoptimointi

Verkkokaupan hakukoneoptimointi tarkoittaa sitä, että sivusto tehdään hakukoneystävälliseksi. Kun verkkosivu on hyvin optimoitu, se löytyy hakukoneiden hakutuloksissa korkeilta sijoituksilta. Tämä tuottaa maksutonta liikennettä verkkokauppaan ja parantaa maksetun mainonnan toimintaa. Optimointi vaikuttaa mm. hakukoneiden sijoituksiin, hakukonemarkkinoinnin kustannuksiin, sivuston kävijämääriin, ostoprosenttiin ja kaikkein tärkeimpänä, verkkokaupan liikevaihtoon.

Optimoidaan verkkokauppaa hakukoneille, jotta verkkokauppa saavuttaisi paremman näkyvyyden hakutuloksissa. Toimenpiteitä hakukoneoptimointiin on erilaisia ja näistä voit kysyä lisää palveluntarjoajalta. Palveluntarjoaja kartoittaa verkkokauppasi tilanteen, jonka jälkeen keskustellaan siitä, että onko tarvetta tuntihintaiselle hakukoneoptimoinnille. Jotkin toimenpiteet vievät enemmän aikaa kuin toiset, minkä takia hakukoneoptimointi on tuntihinnoiteltu palvelu. Orgaanisissa hakutuloksissa (maksuton haku) ensimmäisellä sivulla näkyminen on verkkokaupalle elintärkeää.

Suomessa yli 95 % väestöstä käyttää Googlea ja se on maailman suosituin hakukone, joten hakukoneoptimoinnissa tulee keskittyä juurikin Googlea varten, vaikka samat toimenpiteet auttavat lähes poikkeuksetta myös muissa hakukoneissa.

Tuotteiden numerointi

Tuotenumeron muoto

Tuotenumero on pakollinen joka tuotteella. Tuotenumeron on oltava uniikki eli kahta samaa tuotenumeoa ei järjestelmässä voi olla. 

Tuotenumero ei saa olla yli 17 merkkiä pitkä, eikä siinä saa käyttää erikoismerkkejä. Erikoismerkkeihin lukeutuu myös ääkköset. Helpoiten ylläpidettävän ja toimintavarmimman lopputuloksen saa kun käyttää tuotenumeroissa vain numeroita.

Sallittuja merkkejä ovat tarpeen tullen myös ISOT kirjaimet ilman ääkkösiä, väliviiva ja alaviiva.

Seuraavat merkit ovat ehdottomasti kiellettyjä: / \ ; & ä ö å | + ,

Sekä Ketjuympäristössä piste (.)

Oma juokseva EAN-numerointi

Voit generoida tuotteen numeroksi oman juoksevan EAN-sarjan klikkaamalla Perustiedot-välilehdellä tuotteen Numero-kenttää hiiren oikealla ja valitsemalla "Perusta juokseva oma EAN". 

Oma juokseva EAN-numerointi vaatii, että olet käynyt määrittämässä tuotteiden asetuksista oman EAN-alun. Löydät tämän asetuksen taustaohjelman pääikkunan kautta Tiedosto → Asetukset → Tuotteet → Oma EAN -alku (kuva alla) 

EAN-standardi antaa määrityksiä tietyillä numeroilla alkaville EAN-koodeille. Tällaisia ovat hintaperusteiset 20, 21, 22 ja 28 sekä painoperusteiset 23, 24 ja 25-alkuiset EAN-koodit. Älä käytä näitä oman EAN-koodisi alussa, mikäli se ei ole tarkoituksenmukaista. 

Tuotenumeron muutos

Mikäli yrität muuttaa tuotenumeron olemassa olevaan numeroon, järjestelmä estää sen ja antaa tästä ilmoituksen. 

Muuten järjestelmä varmistaa: "Tuotteen numeroa on muutettu [vanha numero] → [uusi numero]. Haluatko varmasti muuttaa numeron?” 

Tuotenumeron muutos ketjuympäristössä tulee tehdä ketjupalvelimelle, missä hallitaan tuotetietoja. Olisi hyvä että muutokset ajettaisiin samalla kaikkiin ketjuspisteisiin eikä niissä tapahtuisi tänä aikana muutoksia esim. saldojen osalta  

Tuotenumeroinnissa ei saa käyttää erikoismerkkejä. Erikoismerkkeihin lukeutuu myös ääkköset. 

Helpoiten ylläpidettävän ja toimintavarmimman lopputuloksen saa kun käyttää tuotenumeroissa vain numeroita. 

Sallittuja merkkejä ovat tarpeen tullen myös kirjaimet ilman ääkkösiä, piste (EI KETJUYMPÄRISTÖSSÄ), väliviiva ja alaviiva. 

Seuraavat merkit ovat ehdottomasti kiellettyjä: / \ ; & ä ö å | + 

Sekä Ketjuympäristössä piste (.) 

Nimeäminen

Tuotteen nimeäminen on yksi tärkeimmistä vaiheista verkkokaupan ylläpidossa, sillä oikein nimetty tuote vaikuttaa näkyvyyteen hakukoneissa, ja kaupan sisällä konversioprosenttiin. Oikein nimetty tuote auttaa asiakasta tunnistamaan tuotteen helpommin ja kaupan sisäiset hakukoneet löytävät tuotteet paremmin. Voit myös ohjata ja suunnitella ostoja kohdistamalla nimeämisen avulla asiakkaat ostamaan toista tuotetta enemmän kuin toista.

Jos tuoteryhmissä on paljon erilaisia samankaltaisia tuotteita (esim. 50 erilaista makuupussia) on asiakkaalla enemmän vaihtoehtoja ja hakukoneeseen optimoituu enemmän hakusanoja. Kuitenkaan kaikkia tuotteita ei kannata ostaa yhtä paljon varastoon, koska aina osa tuotteista on suositumpia kuin toiset. Tällöin suosituimmat tuotteet saattavat loppua kesken ja osa tuotteista saatetaan joutua myymään alennuksella pois varastosta.

Tuotetyypin valinta ja perustaminen

Tästä kohdasta löydät tietoa eri tuotetyypeistä ja niiden perustamisesta.

Normaalituotteen perustaminen

Miten taustaohjelmassa perustetaan tavallinen tuote? Tavallinen tuote voidaan helposti rikastaa muun tyyppiseksi tuotteeksi.

Tuotteen perustaminen

 1. Avaa tuotekortti ("tuotehallinta", "Tuotteen tiedot" -ikkuna) taustaohjelman pääikkunasta Tuotteet-nappulasta tai ylämenun kautta Ylläpito Tuotteet (pikanäppäin F5)

  1.  

 2. Lisää uusi tuote klikkaamalla vasemmasta yläreunasta plus-nappulaa

 3. Syötä tuotteelle perustiedot

  1. Tuotenumero (kenttään Numero)

   1. Katso myös artikkeli: Tuotteen numerointi

   2. Tämä järjestelmän näkökulmasta tuotteen tärkein yksilöivä tieto, ja tuotenumeron täytyy siten olla ainutlaatuinen

   3. Tarkista tuotenumeron sopivuus tallentamalla muutokset klikkaamalla vasemmasta yläreunasta check-merkkiä 

  2. Nimi

   1. Tämä nimi näkyy kassakuitissa sekä verkkokaupassa tuotteen nimenä. 

   2. Katso myös artikkeli: Tuotteen nimeäminen

  3. Verokannat

   1. Myyntiverokanta kenttään Alv-luokka

   2. Ostoverokanta kenttään Oston alv

  4. Myyntihinta

   1. Tavallisesti Myyntihinnat laatikon riville Hinta1 sarakkeeseen Verollinen. Tästä tuotekortti laskee tuotteen myyntiverokannan mukaan verottoman hinnan automaattisesti.

  5. Tuoteryhmät (ei pakollinen, mutta suositellaan)

   1. Pääryhmä

   2. Tuoteryhmä

   3. Aliryhmä

 

 1. Talleta vielä muutokset klikkaamalla vasemmasta yläreunasta check-merkkiä

Yllä listattujen toimien jälkeen tuote on valmis myytäväksi samaa tuotekantaa käyttävien myymälöiden kassoilla.

Tuotteelle on kuitenkin hyvä lisätä saldoja. Katso saldojen inventoinnista kertova artikkeli: Saldojen inventointi

Tuotteen vienti verkkokauppaan

Tuote voidaan asettaa myyätäväksi myös verkkokauppaan ruksimalla asetus "Verkkokaupassa". 
Kun tämä asetus on ruksittu, webkauppavahti lähettää tuotteen verkkokauppaan seuraavassa päivityssyklissä.
Vaihtoehtoisesti voidaan klikata tuotekorttia hiiren oikealla ja valita "Lähetä verkkokauppamuutokset". Tämä toiminto päivittää käsin tehdyt tuotemuutokset verkkokauppaan heti.

Mikäli tuotteelle ei voida laskea fyysistä saldoa, tai sen saldoa ei muuten haluta seurata, voidaan tuotteelle ruksia asetus "Ei varastoseurantaa".
Kun tämä asetus on ruksittu, tuotteen saldo ei kasva inventoinnissa eikä laske myynnistä.

Mikäli tuotteen hinta voi vaihdella, eli halutaan mahdollisuus vaihtaa tuotteen hintaa esim. kassalla, voidaan tuotteelle ruksia asetus "Avoin hinta".
Kun tämä asetus on ruksittu, tuotteelle saa asettaa kassalla haluamansa kappalehinnan.

Tuotepuun tasot ja tekniikat

Jeemly verkkokaupassa tuotepuu voidaan rakentaa yhdestä kolmeen tasoon.

Yhden tason esimerkki, jos tuotteita on vähän: Tuotteet tai Tuotteemme

Yhden tason esimerkki, jos tuotteita on enemmän kuin pari: Naisten aamutossut

Kahden tason esimerkki: (Naisten kengät → Aamutossut) Tuoteryhmän nimenä käytetään tässä tapauksessa “Naisten aamutossut” nimikettä ja asiakkaalle näkyväksi nimeksi on määritetty Aamutossut (Asiakas ei hakukoneen tapaan enää tarvitse tietoa, että hakee juuri naisten aamutossuja, kun on jo ylemmällä tasolla valinnut naisten kengät)

Kolmen tason esimerkkinä (kengät → naisten kengät → naisten aamutossut)

Kolmen tason esimerkkinä (Soittimet → Kitara → Kitara tarvikkeet)

Yhden tason esimerkissä käsittelemme ainoastaan pääryhmää Naisten aamutossut, kun taas toisen tason esimerkissä Naisten kengät ovat pääryhmä ja Aamutossut ovat tuoteryhmä. Kolmelle tasolle mentäessä ensimmäisenä Kengät ovat pääryhmä, naisten kengät ovat tuoteryhmä ja naisten aamutossut ovat aliryhmä.

Tuotepuun hakukoneoptimointi

Ryhmän nimet tulisivat olla tarkkoja. Esimerkiksi Naisten juoksukengät, jos ryhmä sisältää vain naisille tarkoitettuja juoksukenkiä. Jos nimi olisi vain juoksukengät tai naisten kengät, olisi ryhmän nimi liian laaja, eikä esiintyisi hakukoneissa kovinkaan hyvillä sijainneilla huonon vastaavuuden ja käyttökokemuksen vuoksi. Jokaiselle ryhmätasolle kirjoitetaan myös hakukoneita varten otsikko ja kuvaus, eli meta-title ja meta-description.

Tuotteiden numerointi

 

Verkkokaupan hallinta - Yleistä tietoa

Kirjautuminen hallintaan

Verkkokaupan hallintasivustoon / adminiin pääset kirjoittamalla verkkokaupan domainin perään /backend/admin. Esim. www.esimerkkidomain.fi/backend/admin

Mikäli et ole saanut tunnuksia voit pyytää niitä Nethitin tuesta tuki@nethit.fi tai 020 755 1960.  

 

 

Versiopäivitykset ja tiedotteet

Jeemly verkkokauppaanne päivitetään ajoittain uusilla päivitysversioilla. Uusien päivitysten mukana tulleiden muutosten / uusien ominaisuuksien tiedot löytyvät Tiedotteet -valikosta sivumenusta. Lisäksi järjestelmän viimeisimmät tiedotteet / uutiset löytyvät etusivulta.

Tietoa verkkokaupan eri versioista löytyy myös täältä: https://skjsystems.atlassian.net/wiki/spaces/WIKI/pages/1369342031/Versiop+ivitykset+ja+tiedotteet

Päivitysilmoitusten vastaanottaminen

Aina kun uusi versio on asennettu, saatte tästä ilmoituksen myös sähköpostilla verkkokaupan omistajan sähköpostiosoitteeseen. 

Mikäli haluatte vastaanottaa viestit eri osoitteeseen, voitte määrittää sähköpostiosoitteet vieressä olevan asetuksen kautta. 

Lisätietoa asetuksien muokkauksesta löytyy täältä: Verkkokaupan asetukset ← (Linkki tulossa)

 

Verkkokaupan hallinta - Ohjeet

Perustoiminnot

Listausnäkymät

Verkkokaupan eri listausnäkymiä voi valita vasemmalla olevasta sivumenusta. Listausnäkymien perustoimintoihin kuuluvat seuraavat ominaisuudet:

 1. Rivien järjestäminen näkymässä sarakkeen perusteella

Klikkaa haluamasi sarakkeen nimeä vaihtaaksesi järjestyksen suuntaa.

Vientitoiminnot / raportit

Eri listausnäkymien vakiotoimintoihin kuuluu tiedon vienti ulos järjestelmästä eri tiedostomuodoissa.

Vientitoiminnot löydät aina sivun oikeasta yläreunasta olevista valikoista. Oletuksena tietoa voi viedä Excel, CSV tai PDF-muodossa. Riippuen listauksesta voi tiettyihin erikoistarkoituksiin olla tarjolla erilaisia raportteja. Erikoisraportit löydät "Raportit" -valikosta.

Tiedon vienti

 

Kuvien ja dokumenttien hallinta

Verkkokaupan sisällönhallintaan liittyviä kuvia ja dokumentteja voidaan selata ja muokata useasta eri paikasta:

Siirtymällä sivumenussa kohtaan "Tiedostonhallinta"

Teksikenttien yhteydessä, joissa on html editori 

Asetuksien muokkauksen yhteydessä, joissa on selaustoiminto

 

Valintamenut

Normaalien valintamenujen lisäksi hallintasivustolla on muutamia erilaisia menutyyppejä;

Monivalintamenut

Valintamenu hakutoiminnolla

 

Monikielisyys ja käyttöliittymän käännökset

Hallintasivuston kielen vaihto

Verkkokaupan hallintasivusto on kaksikielinen. Valittavissa ovat kielet suomi ja englanti. Hallinnan kielen voi vaihtaa oikeasta yläreunasta.

Sisällön kääntäminen eri kielelle

Lähes jokainen teksti hallinnassa on käännettävissä eri kielille verkkokauppaa varten. Käännökset voidaan tehdä aina kunkin toiminnon muokkausnäkymässä.

Tekstikentät, jotka ovat käännettävissä ovat merkattu tagilla "Kenttä on käännettävissä". Halutun kielen voi valita muokkausnäkymän oikeasta yläreunasta tai listausnäkymästä suoraan muokkaa -painikkeen ohesta.

Valittavissa olevat kielivaihtoehdot riippuvat siitä mitkä kielet ovat aktivoituna verkkokaupassa.

Sisällön oletuskielen voi myös vaihtaa vasemmasta yläreunasta, jolloin tekstit näkyvät suoraan jo listausnäkymissä valitulla kielellä.

Taustajärjestelmän käännökset

Verkkokaupan kiinteiden sisältöjen muokkaaminen onnistuu verkkokaupan ylläpidosta kohdasta Käännökset - Taustajärjestelmä.

Voit etsi muokattavia sisältöjä joko tekstisisällön (Teksti) tai kyseisee sisältöön kohdistetun avain (Avain) avulla.

Esimerkki tilausvahvistuksesta, joka lähtee asiakkaan sähköpostiin maksun varmistumisen jälkeen

Vihreällä tekstillä näkyy oletuksena oleva teksti ja suluissa punaisella näkyy kyseisen sisällön avain.

HannanDemokauppa tilausvahvistus (TITLE_TEXT_ORDER_CONFIRMATION)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tilausnumero: (EMAIL_TEXT_ORDER_NUMBER) 1010
Tilauspäivä: (EMAIL_TEXT_DATE_ORDERED) tiistaina, 17. lokakuuta, 2023

 

Voit seurata tilauksesi etenemistä osoitteessa (EMAIL_TEXT_ORDER_TRACKING_URL) https://www-hanna-fi.nethit.cloud/kauppa/tilauksen-tiedot/4/?order_id=1010&code=CKgkcEu4jHnNGdM19n

Tuotteet (EMAIL_TEXT_PRODUCTS)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
1 pkt  Korolliset Anna Field avokkaat Korkealaatuista keinonahkaa!   a.hinta (EMAIL_TEXT_PRODUCT_PRICE) 39,95 EUR  Yht. 39,95 EUR

 • Koko: 36

 • Väri: Musta

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tuotteet yhteensä:     39,95 EUR

Toimituskulut          5,90 EUR
-----------------------------------------
Yhteensä ALV 0%:       36,98 EUR
ALV:n osuus:           8,87 EUR

Kokonaissumma (sis. ALV):45,85 EUR

 

Maksutapa: (EMAIL_TEXT_PAYMENT_METHOD) Klarna Checkout
Toimitustapa: (EMAIL_TEXT_SHIPPING_METHOD) Nouto Postista
Noutopiste: Posti Noutopiste, R-kioski Forssa Kartanonkatu Kartanonkatu, 30100 FORSSA

Laskutusosoite (EMAIL_TEXT_BILLING_ADDRESS)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hanna Lidman
Hämeentie 14
30100 Forssa
Suomi

Sähköposti: hanna.lidman@confirma.fi
Puhelin: +358 40 3582220

Toimitusosoite: (EMAIL_TEXT_DELIVERY_ADDRESS)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hanna Lidman
Hämeentie 14
30100 Forssa
Suomi

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kiitos käynnistä! Tervetuloa uudelleen! (TEXT_TITLE_THANKS_AND_WELCOME_AGAIN)

HannanDemokauppa - www-hanna-fi.nethit.cloud
Puhelin: 555-5555 555
Sähköposti

 

Jos haluat muokata esimerkiksi Kiitos käynnistä! Tervetuloa uudelleen! (TEXT_TITLE_THANKS_AND_WELCOME_AGAIN) tekstiä, voit etsiä kyseisen kohdan käännöksistä, joko kirjoittamalla tekstihakuun Kiitos tai Avain-hakuun Text. Kuvaesimerkit alla.

 

Verkkokaupan ulkoasun suunnittelu

Verkkokaupan visuaalinen ilme (teema)

xxxxx

Verkkokaupan mainokset ja mainosbannerit

xxxx

 

Verkkokaupan julkaisun jälkeen

Tukipalvelut

Palvelukuvaukset

Laskutus