Mikä on verkkokaupan tuoreutus?
Verkkokaupan tuoreutus eli virallisemmin Verkkokaupan graafisen ilmeen uudistus ja asetusten tarkistus on palvelu, joka kuuluu liiketoiminnan palvelukehitys sopimukseenne (LKP-sopimus).
Artikkelissa käytetyt termit ja lyhenteet:
tuoreutus = Verkkokaupan graafisen ilmeen uudistus ja asetusten tarkistus
demokauppa = Laadunvarmistusalusta, jossa verkkokauppias voi testata järjestelmän käyttöä ja jossa tuoreutuksessa tehtävät muutokset tehdään ennen julkaisua
CTA - Call to Action - nappi, jossa on kehote esim. Lue lisää, Soita, Ota yhteyttä, Tutustu tuotteisiin.
Liiketoiminnan kehittämispalvelusopimus 2.2 ja 2.4
Tuoreutus tehdään kerran 18 kk jakson aikana ja se voi olla suurempi visuaalinen muutos tai pienempi asetusten tarkistus, asiakkaan toiveiden ja tarpeen mukaisesti.
2.2. Verkkokaupan graafisen ilmeen uudistus ja asetusten tarkistus (tuoreutus)
Tuotekehityspalvelu tuottaa Verkkokauppaan jatkuvasti uusia ominaisuuksia, jotka päivitetään Asiakkaalle. Näiden teknisten ominaisuuksien käyttöönotto on varmistettu palveluun kuuluvalla tarkastuspalvelulla.
Asetusten tarkastus suoritetaan yhdessä Asiakkaan kanssa. Tarkastuksen yhteydessä suoritetaan kaupan yleisten toimintojen ja kaupan ehtojen tarkistus, kaupan sisällöllinen tarkastus sekä ominaisuuksien ja työkalujen käytön tarkastus. Tavoitteena on kasvattaa Asiakkaan myyntiä ja pienentää Asiakkaan kuluja.
Graafisella uudistuksella tarkoitetaan Toimittajan suorittamaa laajempaa graafista päivitystä Verkkokauppaan. Tässä yhteydessä tarkistetaan käyttöliittymän asetukset, muutetaan kaupan käyttöliittymän ulkoasua sekä päivitetään sisältöbannerit. Palvelun piiriin kuuluvien bannereiden määrä per päivitys on rajattu 15 banneriin. Graafisen uudistuksen jälkeen Verkkokauppa on ulkoasultaan kuin uusi. Palvelun avulla kaupan ilme ei pääse vanhenemaan vaan yrityskuva pysyy koko ajan tuoreena.
Verkkokaupan asetusten ja ominaisuuksien käytön tarkastus sekä graafisen ilmeen uudistus kuuluu palveluun kerran 18 kuukauden jaksoa kohden.
Tuoreutus aloitetaan aina viemällä verkkokaupan sisältöä demokauppaan, jollainen on jokaisella LKP-sopimuksen tehneellä asiakkaalla.
Tuoreutuksessa tehtävät muutokset tehdään demokauppaan, jonka jälkeen asiakkaan hyväksymisen jälkeen muutokset päivitettään varsinaiseen livekauppaan.
Tuoreutus -prosessi ei siis häiritse live-verkkokaupan toimintaa. Kun demokaupan sisältö päivitetään livekauppaan, tulee livekauppaan noin minuutin mittainen käyttökatko, jonka aikana verkkokaupassa näkyy Huoltotilaviesti.
2.4. Laadunvarmistusalusta (demokauppa)
Toimittaja tarjoaa osana Liiketoiminnan kehittämispalvelun laadunvarmistusalustan. Laadunvarmistusalustassa ylläpidetään Asiakkaan Verkkokauppaa vastaavaa infrastruktuuria, jossa testataan uudet ominaisuudet, ulkoasut ja muut toiminnallisuudet. Näin ne voidaan katselmoida suurempien versiopäivitysten tai kaupan graafisen ilmeen uudistuksen yhteydessä ennen Verkkokaupan julkaisemista Asiakkaan verkko-osoitteeseen. Laadunvarmistusalusta vähentää virheitä ja luo turvaa etenkin suuremmille verkkokaupoille.
Mitä verkkokaupan tuoreutuksessa tehdään?
Tuoreutuksessa voidaan muokata seuraavia asioita:
verkkokaupan värit ja fontit
header (värit ja/taustakuva)
footerin värit
etusivun sisältö
mainosbannerit
nappien muodot
otsikkotekstien ja mainosbanneritekstien fonttien määritykset
Lisäksi tarkistamme muutokset hakukoneiden näkökulmasta ja teemme tarvittaessa muutoksia värien sävyihin tms. mikäli niiden kontrastiarvot eivät läpäise hakukonetestiä.
Etusivun sisältö
4-8 tärkeintä tuoteryhmää
nämä voidaan tehdä analytiikan mukaan tai voitte ehdottaa muita tuoteryhmiä, joita haluatte etusivulla nostaa esiin
6-12 tärkeintä tuotemerkkiä ja näiden brändilogot → nämä logot kertovat tuotevalikoimastanne ja voitte nostaa etusivulla esiin eniten myytyjä brändejä
verkkokaupan lupaukset → nämä lupaukset kertovat yrityksestänne, poistavat ostamisen esteitä ja luovat turvallisuutta ostamiseen.
H1-otsikko ja tietoa myymälästä, asiakaspalvelusta yms.
Mainoskarusellin sisältö - mainosbannerit
Etusivun mainosbannerit ovat yleensä ajankohtaisia asioita ja tarjouksia tai kaupan toimintoja (esim. varaosahaku). Siinä voidaan nostaa esiin tärkeitä asiakas viestejä ja mainostettavat tuoteryhmiä.
Mainosbannerin otsikko- ja sisältöfontiksi voidaan tarvittaessa määritellä eri fontti kuin muualla verkkokaupassa.
Katso tallenne mainoswebinaarista, jossa käytiin mm. läpi mitä aiheita verkkokaupan eri mainospaikossa kannattaa nostaa esiin.
Header ja footer
Verkkokaupan yläosaan (header) ja alaosaan (footer) voidaan määritellä yrityksen graafiden ohjeistuksen mukaiset värit ja fontit. Näitä määrityksiä käytetään läpi kaupan kaikilla sivuilla.
Headeriin voidaan värin lisäksi lisätä myös taustakuva.
Erilaisia header-vaihtoehtoja
Erilaisia footer-vaihtoehtoja
Muita aiheita, jotka on hyvä tarkistaa verkkokaupassa
Jos yrityksellä on myymälä tai noutopiste, on tärkeää lisätä tämä tieto valikkoriville
Jos yrityksellä on some-tilejä niin myös ne voidana lisätä valikkoriville
Miten lisätään sisältöä ylä- ja alakuvaukseen