Verkkokaupan usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät ohjeita yleisimpiin kysymyksiin verkkokauppaa koskien.

Voit lukea myös ohjeen yleisimmistä virheistä täältä. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit lähettää viestin tukipalveluumme ja ehdottaa uutta artikkelia.

Sisällysluettelo

Sisällysluettelo

 

Versioiden uudet ominaisuudet

Yleistä

Väri/koko tiedot/varastot/tms ei näy verkkokaupassa

 1. Avaa tuotekortti ja poista tuotteen Verkkokaupassa-ruksi. Tallenna tuote ja lähetä muutokset verkkokauppaan (Oikealla hiirennäppäimellä tyhjälle alueelle --> Lähetä verkkokauppamuutokset). Lisää tämän jälkeen verkkokauppa-ruksi takaisin, talleta tuotteen muutokset ja päivitä jälleen muutokset verkkokauppaan. Tämä auttaa yleensä niihin tapauksiin, jossa tuotteelle on lisätty lajitelma vasta sen jälkeen, kun se on jo lähetetty verkkokauppaan. Tätä tapaa voi kuitenkin vapaasti koittaa myös muissakin tilanteissa.

 2. Mene Tiedosto -> Asetukset -> Tuotteet -> Klikkaa Muuta aktiivi/passiivi käsittely -> ruksita käännä tila -> klikkaa aloita. Huom! Aloita nappula on harmaa, eikä sitä voi painaa jos tämä on jo tehty. Kannattaa kuitenkin tarkistaa.

 3. Varmista, että lajitelma on aktivoitu: Tuotteet -> valitse k.o. tuote -> varmista, että oikea lajitelma on valittuna ja että se on aktivoitu (aktivoi -nappi on harmaa).

 4. Tarkista, että Ylläpito -> Muut rekisterit -> Lajitelmat kohdassa lajitelmille on määritelty tyyppi (koko/väri) ja ettei lajitelman osasissa ole tyhjiä rivejä tai rivejä, joille ei ole määritelty Järjestystä.

 5. Verkkokauppa -> Päivitys -> ruksita lajitelmat, tuotteet ja varastosaldot -> klikkaa Aja. (HUOM: Tee tämä vasta viimeisenä keinona, sillä ajo kestää tuotetietokannasta riippuen erittäin pitkään.)

Tietokone ei suostu sammumaan

Webkauppavahti on päällä. Sammuta webkauppavahti painamalla webkauppavahdin ikonia hiiren oikealla napilla ja valitse 'Lopeta' (Ikoni löytyy windowsin kellon vierestä, näytön oikeasta alakulmasta). Kokeile sammuttaa tietokone uudelleen.

Verkkokauppa ei päivity / Tilauksia ei tule verkkokaupasta

Kaiken tiedon siirtää webkauppavahti. Huom! Tämä edellyttää, että tilausvahvistus on tehty verkkokaupassa. Tilausvahvistusta ei tule, jos kuluttaja-asiakas ei palaa kauppaan maksettuaan pankissa tilauksen. Mikäli maksu on suoritettu Suomen verkkomaksujen (SV) kautta, saa SV siitä ilmoituksen pankilta ja tekee verkkokaupalle tilausvahvistuksen.

 • Tarkista että webkauppavahti on päällä. Vahdin ikoni näkyy windowsin kellon vieressä, tietokoneen oikeassa alareunassa. Ikoni on valkoinen neliö, jossa on "www" pohjalla ja sen päällä on sininisiä sekä harmaita viivoja poikittain. Jos WinSKJ pyörii teillä palvelimella, kuuluu webkauppavahdinkin pyöriä siellä. Winskj:n etupaneelista näkee myös mikä on webkauppavahdin tila.

Webkauppavahdin tilat:

 1. Musta: Vahti on sammutettu.

 2. Harmaa: Vahti tekee jotain esim. siirtää kuvia.

 3. Vihreä: Kaikki OK, odottelee seuraavaa tarkistusta.

 4. Punainen: Virhe.

Jos Webkauppavahti on punaisena eli virhetilassa, tee huoltotoimia seuraavassa järjestyksessä: (Kokeile aina vain yksi kohta kerrallaan ja tarkista, onko webkauppavahdin tila jokin muu kuin punainen:

 1. Sammuta vahti. Tämä tehdään viemällä hiiri vahdin ikonin päälle ja klikkaamalla hiiren oikeaa näppäintä. Valitse "Lopeta". Käynnistä Vahti uudelleen.

 2. Mene nettiselaimeen ja kirjoita www.google.com, jos et pääse googlen sivuille, vika on nettiyhteydessäsi.

 3. Käynnistä kone uudelleen.

 4. Jos netin päivitys ei ole ikinä toiminut kyseiseltä koneelta, tarkista löytyykö C:\winskj kansiosta tiedostot plink.exe ja skj_tunnel_key_v2.ppk.

Mikäli tilauksia ei vieläkään siirry verkkokaupasta kassajärjestelmään, voit vielä tarkistaa tilaukset tilaushaulla verkkokaupan hallinnan kautta. Katso ohje [tästä].

Tuote ei näy verkkokaupassa

Miksi tuote ei näy verkkokaupassa tai tuote ei tule verkkokauppaan? Tarkista seuraavat asiat:

 1. Onko taustaohjelmassa eri ryhmillä (pääryhmä, tuoteryhmä, aliryhmä) Verkkokaupassa-sarakkeessa K vai E valinta?

  1. K=näkyy verkkokaupassa ja E=ei näy

 2. Onko tuotteen ryhmät taustaohjelmassa kunnossa?

  1. Tuotteen aliryhmän tulee kuulua tuotteelle merkattuun tuoteryhmään ja tuoteryhmän tulee kuulua tuotteelle merkattuun pääryhmään. Aliryhmä → Tuoteryhmä → Pääryhmä

 3. Onko tuotteen ryhmät näkyvissä verkkokaupan puolella?

  1. Jos tuotteen ryhmiä ei näy verkkokaupassa, ei tuote voi näkyä missään.

 4. Onko tuotteella Verkkokaupassa ruksi ruksattu? 

 5. Onko tuote passiivinen?

 6. Mikä on tuotteen verkkokauppatyyppi?

 7. Mikä on tuotteen varastoasetusten Ei saldoa näyttötyyli.

  1. Jos asetus on Ei näkyvillä ja tuotteella ei ole saldoa, niin tuote ei näy.

 8. Onko tuote rajattu vain tietylle verkkokaupan asiakasryhmälle?

 9. Onko tuote otettu verkkokaupan osastojen hallinnassa Tuoteaktivoinnit -osiossa näkyviin?

  1. Eli onko Tuoteaktivoinnit -osiossa tuotteella sen pääryhmässä Näkyvissä-täppä ruksittuna.

 10. Onko tuotteella 'lisätiedot' -välilehdellä ruksi kohdassa 'verkkokauppa koulutustuote' ja 'viimeinen myyntipäivä' määritettynä menneisyyteen?

  1. Jos on, poista ruksi sekä päivämäärä, mikäli mahdollista.

 11. Jos nämä kohdat eivät auta, mene SKJ:ssä valikkoon verkkokauppa -> päivitys -> ruksaa kohdat: tuotteet, lajitelmat, varastosaldot ja klikkaa aja.

 12. Tarkista, onko webkauppavahti päällä. 

Tuote ei poistu verkkokaupasta

Kun haluat poistaa tuotteen verkkokaupasta, sinun tulee ensin poistaa Verkkokaupassa-täppä tuotteelta ja päivittää tuotetiedot verkkokauppaan. Tällöin tuote poistuu verkkokaupasta.

Jos poistat tuotteen ERP:stä ennen kuin poistat tuotteen verkkokaupasta, tuote jää esille verkkokauppaan. 

Tällöin sinun tulee perustaa tuote samoilla tiedoilla uudelleen ERP:hen ja päivittää tuotetiedot verkkokauppaan. Tämän jälkeen voit poistaa tuotteelat Verkkokaupassa-täpän, päivittää tuotetiedot verkkokauppaan ja vasta tämän jälkeen voit poistaa tuotteen ERP:stä.

Verkkokaupan tuotteiden esillepano

Eli eri tyylit näyttää tuote verkkokaupassa

Huom! Tuotenumerossa seuraavat merkit ovat kiellettyjä: "#$%*,/()[]{}’ sekä välilyönti
Tuotteen nimessä | merkki on kielletty.

1. Normaalituote

Tuote, jolla on määritelty vähintään seuraavat asiat :

 • Tuotenumero - Ryhmät - Nimi1 (Max. 40) - Myyntihinta - Verkkokaupassa ruksi - Tekstit -> KUVAUS + html -teksti - Kuvat -> numero + verkkokaupassa ruksi.

2. Lajitelmatuote

eli yleensä väri ja koko -lajitelmat.

Tuotteella on oltava määriteltynä kaikki edelliset sekä 1 tai 2 Lajitelma(a). Ei voida käyttää pakettituotetta eli reseptiä, eikä multituotetta. Kaikilla lajitelman osasilla (esim. eri värit/koot) on oltava sama hinta.

Lajitelmien teko

Ohjeet löytyvät täältä.

Huom! Lajitelmaa ei tarvitse tehdä tuotteille jotka eivät sitä tarvitse!

3. Pakettituote

Pakettituotteita varten käytetään yleisesti verkkokaupassa WinSKJ:n resepti –ominaisuutta. Tällä saadaan tehtyä tuote, joka sisältää jo olemassaolevia tuotteita. Reseptin muut tuotteet eivät voi olla laijitelmatuotteita. Kun pakettia myydään vähentää se paketin komponentteja varastosta.

Reseptituotteita varten joudumme tekemään WinSKJ:hin uuden tuotteen. Nimeä se haluamallasi tavalla, esim. ”Tuotepaketti”. Aseta ryhmät jne. tarvittavat tiedot paikoilleen. Hintaa ei tarvitse vielä tässä vaiheessa asettaa.

Paina nyt WinSKJ:n oikealta puolelta löytyvää Resepti –nappia. Aukeaa uusi, listan mallinen ikkuna. Tänne syötetään paketin sisältö. Syötä siis haluamasi tuotteet listalle, ja muista asettaa myös määrät! Ohjelma ottaa oletuksena määriksi 0kpl, muista muuttaa siihen vähintään 1kpl (tai, mikäli paketti sisältää tuotetta enemmän kuin 1kpl:n, voit tietenkin asettaa määräksi myös enemmän, kuin yksi). Kun tuotteet on lisätty, paina OK. Ohjelma ottaa oletuksena pakettituotteelle hinnan niin, että hinnaksi tulee paketin sisällön yhteishinta. Voit kuitenkin tuotelisäyksen jälkeen nyt määrittää paketille uuden myyntihinnan normaaliin tapaan.

Aseta lopuksi tuotteelle kuvaukset, tuotekuvat jne. paikoilleen, ja lopulta sitten verkkokaupparuksi. Lähetä tuotetiedot verkkokauppaan, ja tarkista tulos verkkokaupasta.

Mikäli haluat paketille lisää näkyvyyttä, voit lisätä pakettituotteen lisävarusteeksi paketin sisältötuotteille. Näin paketti näkyy niillä tuotteilla, jotka pakettiin kuuluvat, lisävarusteet –kohdassa.

4. Multituote

Tämä ominaisuus vaatii maksullisen lisenssin

(Ominaisuusperusteinen koonti verkkokaupan tuotekortille).

OMINAISUUDET

 • Luo käytettävien ominaisuuksien nimet kohdasta Ylläpito->Muut rekisterit->Verkkokaupan tuoteominaisuudet / valikot.

 • Jos tyyppi=valikko, näkyy tämä verkkokaupan tuotekortilla valikkona - Jos tyyppi=kyllä/ei, tämä ei näy tuotekortilla - Jos ruksattu 'tuotehaku', näkyy ominaisuus 'tarkennettu haku' sivulla verkkokaupassa.

 • Ominaisuuden arvoille voi antaa nimen, järjestysnumeron (listautuu sen mukaan tuotekortissa).

TUOTTEET

 • Tuotteiden perustamisessa luodaan ensin ns. päätuote. Tähän yleensä käytetään sarjan pienintä tuotetta. Nimi-kentässä voi olla tuotteen nimi ja Nimi2-kentässä pitää olla esimerkiksi ominaisuuden nimi, kuten koko. Multituotteilla näkyy tuotelistauksessa oletuksena vain nimi1. Nimi2 näkyy esim. ostoskorissa.

 • Tuotetekstit, kuvat sekä muut tiedot tulevat päätuotteelta - poislukien hinta ja varastosaldo.

 • Multituotenumeroon voi päätuotteelle laittaa vaikka saman tuotteen numeron mutta ei ole pakko (helpottaa kopioimista ja hahmottamista).

 • Tee uudet alituotteet kopioimalla päätuote, multituotenumero seuraa mukana.

 • Vanhat alituotteet liitetään multituotenumerolla omainaisuudet-välilehdeltä.

 • Mikäli päätuote laitetaan passiiviseksi, näkyy multituote kuitenkin verkkokaupassa.

Tuotekuvien lisäys verkkokauppaan

Tuotekuvat pitää aina tallentaa tietokoneen kovalevylle. Suositteleltavaa on tehdä erillinen"Tuotekuvat" kansio C: aseman juureen, johon aina talletat kaikki verkkokaupan tuotekuvat. Mikäli käytössäsi on useampia tietokoneita, joilta tuotetietoja päivitetään, pitää kuvakansio laittaa esim. verkkolevylle, johon kaikilla tietokoneilla on pääsy.

Kuvat kannattaa pienentää sen kokoisiksi kuin ne haluaa näkyvän verkkokaupassa, suurimmassa mahdollisessa kuvan katselutilassa (esim. Kohdassa "Katso iso kuva"). Verkkokauppa osaa tehdä tästä kuvasta tuotekortteihin ja tuoteryhmä-näkymiin sopivat kuvat automaattisesti. Kuvan tyyppinä suosittelemme ehdottamasti jpg-tyyppisiä kuvia koska ne ovat pienikokoisimpia. Voit myös käyttää png- tai gif -tyyppisiä jos tuotekuvan tausta pitää olla läpinäkyvä, mutta mitään muuta etua ei näistä kuvatyypeistä ole verrattuna jpg-kuviin. Tarkista, ettei jpg-kuvat ole tallennettu CMYK-väreillä. Suosittelemme kuvan maksimileveydeksi ja -korkeudeksi 1200 pikseliä. Kuvan resoluution (erotuskyky) pitäisi olla 72 dpi tai 96 dpi. Suuremman resoluution omaavat kuvat latautuvat Internetissä todella hitaasti asiakkaille.Tuotekuvien muokkaus/pienennys

 1. Avataan MS Paint: (Painetaan win-näppäintä ja R-näppäintä yhtäaikaa, jonka jälkeen kirjoitetaan mspaint tai vaihtoehtoisesti etsitään Käynnistä->Ohjelmat->Apuohjelmat->Paint).

 2. Avataan kuva ohjelmaan.

 3. Katsotaan kuvan koko kohdassa Kuva->Määritteet (esim. Leveys 2200 kuvapistettä eli pikseliä ja Korkeus 1024 kuvapistettä).

 4. Päätetään, kuinka leveä kuva halutaan (esim. 600 pikseliä leveä kuva).

 5. Otetaan taskulaskin tai avataan koneen laskin (Painetaan win-näppäintä ja R-näppäintä yhtäaikaa, jonka jälkeen kirjoitetaan calc tai vaihtoehtoisesti etsitään Käynnistä->Ohjelmat->Apuohjelmat->Laskin).

 6. Lasketaan suhde eli 600 / 2200 = 0,2727272727.. eli n. 27%.

 7. Kuva->Muuta kokoa tai viistota -kohdassa pienennä kuvan korkeutta ja leveyttä 27%.

 8. Tallenna kuva.

 9. Mikäli kuvan ympärillä on paljon tyhjää tilaa, kannattaa ylimääräiset poistaa.

Jos kuvia on satoja, kannattaa käyttää jotain apuohjelmaa kuten irFanView.
Tästä parempi ohjeistus Tuotekuvien kutistaminen massana

Tuotetekstien lisäys verkkokauppaan

Lyhyt kuvaus

Tuotteen tekstit väliledellä painaa '+'-merkkiä uudeksi tekstiotsikoksi. Valitse alasveto valikosta LYHYT_KUVAUS -otsikko, mikäli tälläistä ei ole kirjoita se. Huomioi välilyönnintilalla oleva '_'-merkki.

Paina 'HTML muokkaus'-nappia. Lyhyeen kuvaukseen yleensä kirjoitetaan pari myyntiargumenttia. Aloittaen tuotteen tärkeimmällä hakusanalla. Kaikki relevantit hakusanat kannattaa lihavoida. Sammuta dialogi windowsin punaisesta ruksista ja paina yes, kun järjestelmä kysyy tallennetaanko tiedot.

Lyhyt kuvaus näkyy googlen hakutuloksissa, mikäli google tarjoaa tuotekorttia laskeutumissivuksi.

Pitkäkuvaus kuvaus

Tähän ei ole vielä lisätty ohjeita

Verkkokaupan poikkeava nimi

Mikäli tuotteen perustiedot välilehdellä oleva nimi kenttä ei riitä tuotteen nimelle (max. 40 merkkiä), voidaan tekstit-välilehdellä lisätä otsikolla 'NIMI' oleva teksti joka korvaa verkkokaupassa nimi kentän. Tällöin uusi nimi kirjoitetaan 'Teksti:' -kenttään suoraan eikä käytetä 'HTML Muokkaus' -nappia. Myöskään otsikon 'NIMI' vieressä oleva 'OnHtml' -kenttä ei saa olla ruksattuna.

Youtube -videon lisäys tuotekorttiin

Youtube -videossa paina 'Jaa'-näppäintä. 'Jaa'-napista vähän alaspäin tulee 'Upota'-nappi. Paina tätä. Näkymään tulee videon lähdekoodi valmiiksi maalattuna. Kopioi teksti ja liitä se WinSKJ:hin tuotteen Tekstit-välilehdellä valmiina olevaan 'KUVAUS'-kentän tekstiin. Toisin kuin normaalisti, älä paina 'HTML Muokkaus'-nappia, vaan liitä koodi suoraan teksti-osioon. Tallenna muokkaukset ja lähetä muutokset verkkokauppaan.

Huom! Liitä kopioitu koodi jälkeen

'<html>
<head>
<title></title>
</head>
<body>'

ja ennen

'</body>
</html>'

-html tekstien. Tämä vaatii sen, että 'KUVAUS' -otsikolla olevaa tekstiä on jo muokattu 'HTML Muokkaus' -napin kautta.

Tilausten toimitus

Lisää MT:n toimituksesta

Kun verkkokaupassa on tehty tilaus ja kuluttaja on palannut onnistuneesti pankin palveluista takaisin verkkokauppaan, tulee siitä ilmoitus verkkokauppaan määriteltyyn sähköpostiin. Webkauppavahdin ollessa päällä se hakee tilauksen verkkokaupasta ja tuo sen myyntitilauksiin. Koneen ruudulla, jolla webkauppavahti on päällä, näkyy hetken vihreä ilmoitus "Noudan tilausta". Tämän jälkeen tilaus on valmis käsiteltäväksi WinSKJ:ssa.

Tilausvahvistus tulee myös asiakkaalle sähköpostiin, mikäli asiakas on sellaisen antanut. Tilausvahvistuksessa on linkki verkkokauppaan, mistä asiakas voi seurata seuraavia asioita:

1. Tilauksen eteneminen (MT:llä toimitustila) 2. Tulostaa kuitin uudestaan, mikäli ei sitä tulostanut palattuaan pankista takaisin verkkokauppaan. 3. Selata tilaushistoriaa.

Tilauksen toimituksen asetukset

Myyntitilaus on WinSKJ:n lisenssissä konekohtainen. Tämä tarkoittaa, että voit toimittaa tilauksen vain niillä koneilla, mitkä ovat merkitty omalle myyntitilauskassalle. Tämän voi tarkistaa kohdasta Myyntitilaus->Asetukset->Kassat.

Tilauksen kerääminen

Kirjaudu sisään myyntitilaukseen (MT) ja mene kohtaan toimitukset. Valitse tilausrivi, jonka tuotteita lähdet toimittamaan. Paina nappia 'Tulosta keräilylista'. Valitse keräilylistapohja ja tulosta. Yleinen tapa on, että pohjana käytetään lähetepohjaa. Kun lista on tulostettu on toimituksen toimitustila siirtynyt kohdasta hyväksytty kohtaan keräilyssä. Webkauppavahti siirtää tämän tiedon myös verkkokauppaan. Tällöin asiakkaan seuratessa tilauksen etenemistä, näkee hän että, tilaus on otettu käsittelyyn.

Mene varastoon keräilylistan kanssa ja hae tarvittavat tavarat.

Tilauksen toimitus

Kun olet kerännyt tarvittavat tavarat ja paketoinut ne, mene takaisin kohtaan toimitukset, mikäli sieltä olet jo poistunut. Valitse taas toimitettava tilaus ja painaa 'Kirjaa toimitus'-nappia.

Jos sinulla ei ollut kaikki tilattuja tavaroita, muuta tilauksen myyntirivien kohtaa Toimitus, jolloin järjestelmä automaattisesti siirtää toimittamattomat tavarat kohtaan Jälkitoim. Jos varastossa oli kaikki tilatut tavarat paina suoraan 'Kirjaa'-nappia.

Tämän jälkeen avautuu 'Toimituksen varmistus'-ikkuna. Tästä voit määritellä, ettei tilaukseen tule jälkitoimituksia, vaikka sinulla jäisi osa tavaroista toimittamatta. Mikäli toimitat kaiken tilatun, ei tähän tarvitse koskea. Toimituslähetteen voi tulostaa tässä uudestaan ruksaamalla 'Tulosta toimituslähete'. Jos tavaraa jää vielä toimittamatta, eikä 'Tilaukseen ei tule jälkitoimituksia' -kohtaa ole ruksattu, jää MT toimituksen jälkeen 'Osit.toimitettu' -tilaan. Tällöin tilaus jää vielä roikkumaan toimittamattomiin odottamaan tilauksen loppuun toimittamista.

Mikäli tilausta ei ole vielä maksettu, eikä maksutapa ole tilisiirto tai Klarnan, voit valita tehdäänkö tilauksesta lasku vai myydäänkö tilimyyntiin ja laskutetaan myöhemmin. Muussa tapauksessa paina vain OK. Samalla hetkellä vähenee varastot ja varaukset poistuvat.

Maksutapa Klarna-lasku / osamaksu

Klarnan lasku tulostuu kun toimitus on kirjattu. WinSKJ luo siitä myös pdf:n koneelle. Jälkikäteen tämän voi tulostaa kohdasta Myyntitilaus->Kirjaa/Muokkaa->Tilauksen liitteet välilehti.

Katso myös kohta Poikkeukset Palautuksien käsittelystä koskien Klarna maksuja tästä.

Mikäli Klarna-laskun pdf on 0 tavuinen tiedosto, puuttuu koneelta openssl-tiedostot. Pura zip-paketti ja kopioi tiedostot WinSKJ -kansioon.

Klarnan Onlinen käsikirjan löydät Klarnan palvelusta täältä

Toimitustapa Matkahuolto (MH)

(Tämä vaatii Matkahuollon WinSKJ:n lisenssiin, sopimuksen Matkahuollon (MH) kanssa ja EdiSend ohjelman asennuksen.)

Kun toimitus on viety loppuun ja toimituksen toimitustapana on Matkahuolto, aukeaa Matkahuollon-ikkuna tietokoneen ruudulle. Jos asetukset ovat kunnossa ,tulee sinun merkitä ainoastaa kollien eli pakettien määrä. Tämän jälkeen paina 'OK'. Järjestelmä tulostaa jokaiseen pakettiin omat Matkahuollon osoitekortin. Samalla WinSKJ luo tiedoston matkahuollon järjestelmiä varten. Jos Matkahuollon rajapintaohjelma EdiSend on päällä, lähettää se tiedoston siihen määritellyn tarkastusvälin välein Matkahuollon järjestelmään. Tämän jälkeen liimaa laput paketteihin ja vie paketit Matkahuoltoon, jolla on tiedot paketeista jo järjestelmässään.

Jos osoitekortti pitää tulostaa uudelleen, löytyy se Myyntitilauksen kohdasta Kirjaa/muokkaa, Rahtikirjat-välilehdeltä. Mene rahtikirjan riville ja paina hiiren oikealla napilla, valitse Matkahuolto. Jos aiot toimittaa jälkitoimituksen - ÄLÄ tulosta vanhoja osoitekortteja uudestaan, vaan toimita tilaus loppuun normaalisti ja käytä uusia osoitekortteja. Rahtikirjat-välilehdellä klikkaamalla lähetystunnusta pääset MH:n lähetysseurantaan.

Kun Edisend on siirtänyt tiedot paketeista MH:lle ja paketti luetaan ensimmäistä kertaa MH:n järjestelmään, lähtee asiakkaalle sähköposti MH:n toimesta. Sähköpostiviestissä on seurantakoodi, jolla asiakas voi seurata tilauksen etenemistä. Paketin saapuessa määräasemaan, lähettää MH tekstiviestin asiakkaalle. Mikäli toimitustapana on Jakopaketti, soittetaan MH:sta asiakkaalle ja kysytään, onko asiakas kotona toimitushetkellä.

Toimitustapa Keltainen kuljetus (KEKU)

(Tämä vaatii Prinetin WinSKJ:n lisenssiin, prinetti sopimuksen Itellan kanssa ja Connect2003 ohjelman asennuksen.)

Kun toimitus on viety loppuun ja toimitustapana on Keltainen kuljetus, aukeaa Prinetin-ikkuna tietokoneen ruudulle. Jos asetukset ovat kunnossa, tulee sinun merkitä ainoastaa pakettien määrä kohdasta paketteja yhteensä. Tämän jälkeen paina 'OK'. WinSKJ luo tiedoston Itellan järjestelmiä varten. Prinetistä pääset tulostamaan osoitekortit. Tämän jälkeen liimaa laput paketteihin ja vie paketit Itellaan, jolla on tiedot paketeista jo järjestelmässään.

Jos osoitekortti täytyy tulostaa uudelleen, löytyy se Myyntitilauksen kohdasta Kirjaa/muokkaa, Rahtikirjat-välilehdeltä. Mene rahtikirjan riville ja paina hiiren oikealla napilla, valitse Prinetti. Jos aiot toimittaa jälkitoimituksen - ÄLÄ tulosta vanhoja osoitekortteja uudestaan, vaan toimita tilaus loppuun normaalisti ja käytä uusia osoitekortteja.

Seurantakoodien ja toimitusten ilmoituksien lähetys Itellan toimesta riippuu täysin kauppiaan ja Itellan välisistä sopimuksista.

Tilausten palautus

Tilaukset tulee nykyään palauttaa aina myyntitilauksella. Ennen on ollut erilaisia käytäntöjä, mutta suosittelemme kaikkien siirtyvän myyntitilaukselta tapahtuvaan palauttamiseen.

Huom! Usein asiakas soittaa ja kertoo tilausnumeronsa. Tämä ei ole myyntitilausnumero vaan myyntitilauksen ExtraId numero (verkkokaupan muodostama tilausnumero), joka löytyy liitteet-välilehdeltä. Tilausta on helppo hakea ExtraId:llä Kirjaa/Muokkaa-sivun ylälaidassa olevasta, sille varatusta kentästä.

Kuluttajaviraston ohjeet verkkokaupan palautuksista tästä.

Suomen lainsäädäntö asiasta tästä.

Asetusten määrittely ennen palautuksia

Tarkista kohdasta Ylläpito->myyjät onko palautuksille luotu omaa myyjää. Jos ei, luo tälläinen esim. Myyjä nro 98 Myyjä verkkokauppa.fi palautukset. Jos lähetät sähköpostitse hyvityslaskuja, laita verkkokaupan yhteystiedot allekirjoitukseen.

Palautuksien käsittely

1. Kirjaudu myyntitilaukseen (MT) omalla myyjänumerolla.

2. Mene Kirjaa/muokkaa kohtaan MT:llä.

3. Hae hyvitettävä myyntitilaus ja klikkaa ikkunan oikeasta reunasta joko "Tilaukset / L" (avaa laskutusasiakkaan kaikki tilaukset) tai "Tilaukset / T" (avaa toimitusasiakkaan kaikki tilaukset) -painiketta.

4. Valitse valikosta hyvitettävä tilaus, ruksaa kohta "Hyvitys" ja klikkaa "Luo tilaus" painiketta. Ohjelma luo uuden myyntitilauksen valitsemastasi tilauksesta, joissa tuotteiden määrät ovat merkitty miinusmerkkisiksi.

5. Sulje tilausten selailu -ikkuna.

6. Vaihda myyjäksi verkkokaupan palautusmyyjä ja myymäläksi verkkokauppamyymälä.

7. Poista tarvittaessa tilaukselta toimitustapa, jos et tarvitse tuotepalautuksesta kuljetusyhtiön rahtikirjoja (Matkahuollon tai Itellan).

8. Poista ylimääräiset tuoterivit '-' -painikkeella tai ctrl+del -näppäimillä, joita et aio hyvittää.

9. Hyväksy tilaus ja toimita.

10. Tulosta lasku, josta tulee automaattisesti hyvityslasku, koska saldo on negatiivinen.

11. Laita hyvityslasku postiin tai lähetä sähköpostitse asiakkaalle.

12. Tilitä rahat asiakkaan tilille, mikäli asiakas on suorittanut palautuksia koskevan erän (Ei klarnassa kts. alla).

13. Jos suorituksia hyvityksissä ei ole merkattu automaattiseksi, käy merkitsemässä lasku suoritetuksi tilitettyäsi rahat. Tämä tapahtuu kohdasta Laskun kirjaus->suoritukset. Paina rivillä ctrl+t mikäli suoritus on tapahtunut tilille, ctrl+k mikäli käteisellä.
Valitse alasvetovalikosta tili, jos hyvitit rahat. Klarnan tapauksessa kirjoita tilinumero kohtaan KLARNA.

Poikkeukset!

Mikäli myyntitilausta ei ole vielä toimitettu ja sen veloitusmuoto on Klarna lasku tai Klarna tili, hyvitykseen riittää, että myyntitilauksen poistaa painamalla miinus painiketta. Tämän jälkeen järjestelmä kysyy poistetaanko Klarna lasku, tähän tulee vastata "kyllä".

Jos tilaus on maksettu Klarna osamaksulla tai Klarna laskulla, EI tilitystä tehdä vaan sen tekee Klarna. Jos tilaus palautetaan kokonaan tulee ilmoitus tehdä Klarnan kauppiaspaneelissa omilla asiakastunnuksilla osoitteessa https://online.klarna.com/. Asiakastunnukset Klarna on lähettänyt sinulle sähköpostitse. Jos tilaus palautetaan vain osittain, tulee ilmoitus tehdä Klarnan asiakaspalveluun, numeroon 09-425 997 71. Klarna vähentää palautukset seuraavan tilityksen yhteydessä.

Mikäli asiakas on maksanut tilauksen ennen palautusta, on lasku jo arkistoitunut eikä sitä voi Klarnan Online palvelun kautta palauttaa. Tällöin tehdään normaali myyntitilaushyvitys (kohta 4) sekä hyvityslasku (kohta 10). Kauppias tilittää rahat asiakkaalle ja merkitsee hyvityslaskun suoritetuksi sekä tilinumeron, miltä tililtä suoritus on tehty.

Klarnan Onlinen käsikirjan löydät Klarnan palvelusta täältä.

Palautuksien seuranta

Palautuksia pystyy seuraamaan helposti tuotemyyntiraportilla, kun rajaa myyjän palautusmyyjäksi.

Kun teille tulee tilauksia palautuksina, voitte käydä poistamassa laskut Klarna Onlinessa laskulla kohdassa "Palautus/alennus" -> "Palauta koko lasku".

Tuotteiden vaihto

Mikäli asiakas haluaa vaihtaa tuotteen tilauksella ja se on toimitusehdoissa sekä yrityksellä hyväksytty toimintatapa, tulee ensin tarkistaa seuraavat asiat:

1. Onko tilaus jo toimitettu?

2. Onko vaihdettava tuote samanhintainen kuin alkuperäinen?

3. Mikä on ollut maksutapa?

Jos tilaus on jo toimitettu, tulee samalle asiakkaalle tehdä uusi myyntitilaus, jossa on negatiivisena kappalemääränä alkuperäinen tuote ja positiivisena kappalemääränä vaihdettava tuote.

Tuotteiden olisi hyvä olla samanhintaisia tai muutoin tulee muuttaa tilaukselle vaihdettavan tuotteen hinnaksi alkuperäisen tuotteen hinta. Muutoin erotuksesta tulee myyntiä suuntaan tai toiseen, joka tulee joko veloittaa tai hyvittää asiakkaalta/lle.

Mikäli tilaus on toimittamatta ja tuotteet ovat samanhintaisia, voidaan vaihdettava tuote vaihtaa myyntitilausriville ja alkuperäinen poistaa, mutta vain jos tuote on samanhintainen!

Mikäli maksutapa on ollut Klarna, tulee seurata Klarnan ohjeistusta palautksien osalta alla olevassa kappaleessa.

Tuotteiden vaihdon ilmoittaminen Klarnassa

1. Paina laskulla "Muuta tuotelistaa" ja "Uusi tuote".

2. Lisää vaihtotuote ja tallenna.

3. Valitse alkuperäinen tuote ja merkkaa määrä-kohtaan "0".

4. Tallenna lasku.

Silloin, kun osa toimituksesta tulee palautuksena, voitte merkata kyseisten tuotteiden määräksi "0" ja tallentaa laskun.

Verkkokaupan asiakasryhmät

Verkkokaupan asiakasryhmiä hallitaan kohdasta Ylläpito->Asiakasryhmät->Verkkokaupan asiakasryhmät. Ensimmäinen ryhmä on oltava Vierailija-asiakkaat eli käyttäjät, jotka eivät kirjaudu sisään. Tämän asiakasryhmän Nro on oltava 0.

Voit määrittää asiakasryhmän käyttämään tuotteilta oletuksesta poikkeavaa hintatasoa. Oletus hintataso verkkokauppaan on määritelty kohdasta Verkkokauppa->Asetukset. Määritä tähän numero, monesko hintataso tuotteen Perustiedot-välilehdeltä on käytössä ylhäältä alkaen.

Mikäli haluat asiakkaan näkevän verkkokaupassa alkuperäisen hinnan ja alennuksen, laita ruksi kohtaan 'Näytä norm. hinnat'.

Verkkokaupan asiakasryhmä määritetään asiakkaalle kohdasta 'Web ryhmä'. Järjestelmä laskee asiakkaalle aina parhaimman mahdollisen alennuksen, yhdistelemättä alennuksia.

Huom! Poistaessasi ryhmiä, poista aina KAIKKI (myös 'Aliryhmäkohtainen hinnasto asiakasryhmälle' -välilehdeltä) alennukset ensin kyseiseltä ryhmältä.

Verkkokaupan asiakasryhmien alennukset / hinnasto

Verkkokaupan asiakasryhmien kokonaisvaltainen alennus

Ryhmälle voi antaa kokonaisvaltaisen alennusprosentin kohdasta AlePros. Tälläin asiakas saa kaikista tuotteista kyseisen alennusprosentin, ellei tuotteen takana lisätiedot -välilehdellä ole laitettu ruksia kohtaan 'Asiakashinnasto esto'.

Verkkokaupan asiakasryhmien alennusprosentit ryhmittäin

Alennusprosentin voi määritellä myös pelkästään ali- tai tuoteryhmälle. Huomaa, että nämä ovat eri välilehdillä ('Tuoteryhmäkohtainen hinnasto asiakasryhmälle' ja 'Aliryhmäkohtainen hinnasto asiakasryhmälle'). Tälläin asiakas saa alennusprosentin kaikista tuotteista kyseisestä tuote- tai aliryhmästä, ellei tuotteen takana lisätiedot -välilehdellä ole laitettu ruksia kohtaan 'Asiakashinnasto esto'.

'Määrä' -kenttällä voidaan määritellä, että kyseinen rivi tulee voimaan asiakkaan ostaessa määrän verran tai enemmän tuotteita kyseisestä ryhmästä. Tämä ei ole pakollinen kenttä. Tyhjäksi jätettäessä riittää, kun asiakas ostaa yhden tai enemmän. Huomioi, että hinta annetaan kpl-hintana.

'Alkaa' ja 'Loppuu' -kentillä voidaan määritellä ajanjakso, jolloin alennus on voimassa. Nämä eivät ole pakollisia. Kauppias voi määrittää jomman kumman tai molemmat kentät. Määrittely tulee tehdä muodossa pp.kk.vvvv. Jos 'Alkaa'-kenttä jätetään tyhjäksi on alennus heti voimassa kyseiselle asiakasryhmälle. Jos 'Loppuu'-kenttä jätetään tyhjäksi on alennus voimassa hamaan tulevaisuuteen.

Verkkokaupan asiakasryhmien alennukset tuotteittain

Tuotteelle voi antaa joko alennusprosentin tai alennetun hinnan kohtaan 'Hinta'. Kohdasta 'Prosentteina' määritellään, käyttääkö järjestelmä 'Hinta' kentän tietoa tuotteen euromääräisenä hintana vai tuotteen alennusprosenttina.

'Määrä' -kentällä voidaan määritellä, että kyseinen rivi tulee voimaan asiakkaan ostaessa määrän verran tai enemmän kyseistä tuotetta. Tämä ei ole pakollinen kenttä. Tyhjäksi jätettäessä riittää, kun asiakas ostaa yhden tai enemmän. Huomioi, että hinta annetaan kpl-hintana.

'Alkaa' ja 'Loppuu' -kentillä voidaan määritellä ajanjakso, jolloin alennus on voimassa. Nämä eivät ole pakollisia. Kauppias voi määrittää jomman kumman tai molemmat kentät. Määrittely tulee tehdä muodossa pp.kk.vvvv. Jos 'Alkaa'-kenttä jätetään tyhjäksi on alennus heti voimassa kyseiselle asiakasryhmälle. Jos 'Loppuu'-kenttä jätetään tyhjäksi on alennus voimassa hamaan tulevaisuuteen.

Verkkokaupan asiakasryhmien kampanjat

Asiakasryhmien kampanjakoodit

Asiakasryhmälle voidaan antaa kampanjakoodi. Syötettäessä asiakasryhmälle kampanjakoodin, saa asiakas antamasi alennusprosentin kaikista tuotteista, joissa ei jo ole suurempaa alennusta, mikäli asiakas kuuluu kyseiseen ryhmään.

Määritä kohtaan 'Ale-%' Alennusprosentti ja valitse kohdasta 'Tyyppi' kampanjakoodi. Kirjoita kampanjakoodi kohtaan haluamasi alennuskoodi. Mikäli sinulla on vanhempi verkkokauppa, eikä sieltä löydy kenttää kampanjakoodille, voi sellaisen tilata Nethitiltä. Voit myös määrittää kampanjan voimassaolon kohdista alkupvm ja loppupvm. Nämä eivät ole pakollisia. Päivämäärät tulee syöttää muotoon pp.kk.vvvv. Kampanjakoodi ei ole kertakäyttöinen.

Muista että verkkokaupassa on eri asiakasryhmät vierailija- ja kirjautuville asiakkaille, joten koodi tulee syöttää kummallekkin ryhmälle mikäli koodin on tarkoitus toimia kaikille asiakkaille.

Määrään perustuva kampanja

Asiakas saa alennuksen kaikista tilauksen tuotteista mikäli ostaa vähintään määritellyn määrän tuotteita. Määritä kohtiin 'Ale-%' Alennusprosentti, 'Tuotteiden määrä' minimi ostosmäärä ja valitse kohdasta 'Tyyppi' Tuotteiden määrä. Voit myös määrittää kampanjan voimassaolon kohdista alkupvm ja loppupvm. Nämä eivät ole pakollisia. Päivämäärät tulee syöttää muotoon pp.kk.vvvv.

Tilauksen loppusummaan perustuva kampanja

Asiakas saa alennuksen mikäli ostoksen loppusumma ylittää määritellyn summan. Määritä kohtiin 'Ale-%' Alennusprosentti, 'Kaupan summa' minimi loppusumma ja valitse kohdasta 'Tyyppi' Loppusumma. Voit myös määrittää kampanjan voimassaolon kohdista alkupvm ja loppupvm. Nämä eivät ole pakollisia. Päivämäärät tulee syöttää muotoon pp.kk.vvvv. Loppusumma portaita voit syöttää myös useita esim. yli 100 euron tilauksen -2%, yli 200 euron - 4% jne.

Verkkokaupan asiakasryhmien muut toiminnot

Verkkokaupan asiakasryhmille rajatut tuotteet

Voit rajata haluamalle ryhmälle näkyviin tuotteita. Tällöin kyseinen tuote ei näy verkkokaupassa muilla ryhmillä. Mikäli haluat ettei joku tietty ryhmä näe tiettyä tuotetta tulee sinun rajata tuote kaikille muille ryhmille. Rajaus tapahtuu kohdasta 'Ryhmille rajatut tuotteet'. Painaa '+' -merkkiä ja hae tuotehausta tuote, jonka haluat rajata valitulle ryhmälle.

Tuotteen ominaisuudet ja niiden linkittäminen

 1. Tee uudet ominaisuudet kohdasta Ylläpito->Muut rekisterit->Verkkokaupan tuoteominaisuudet / valikot.

 2. Paina poistu ja päivitä tiedot verkkokauppaan.

 3. Liitä Tuotteelle kuuluvat ominaisuudet kohdasta Ylläpito->Tuotteet->Ominaisuudet -välilehti.

 4. Paina poistu ja päivitä tiedot verkkokauppaan.

 5. Mene internet -selaimella kaupassa "tarkennettu haku" kohtaan.

 6. Valitse haluamasi ominaisuus ja paina hae (Jos haku löytää vain yhden tuotteen, se vie sen suoraan tuotteen tuotekorttiin, muuten tuloslistaus sivulle).

 7. Kopioi selaimen osoitekentästä tulossivun osoite esim. http://www.mattotukku.fi/index.php?inc=11&amp;keywords=&amp;search_in_description=1&amp;categories_id=&amp;inc_subcat=1&amp;manufacturers_id=&amp;property_3=active.

 8. Jos osoitteessa on kohta &jsh_id= ota se pois ja kirjainnumerosarja = merkin perässä.

 9. Nyt sinulla on osoite linkkiin.

 10. verkkokkaupan hallinnasta (/admin) voi nyt tehdä linkin esimerkiksi mainokseen, joka kohdistuu kyseiselle ominaisuuksille.

Uutiskirjeen sähköpostilistan tulostaminen

 1. Kirjaudu verkkokaupan hallintaan. Osoite yleensä muotoa www.osoite.fi/admin.

 2. Etusivulla on linkki "Tulosta sähköpostilista uutiskirjettä varten". Tätä klikkaamalla avatutuu lista kaikista asiakkaiden sähköposteista, jotka ovat liittyneet uutiskirje listalle 'tilaa uutiskirje' toiminnon kautta.

 3. Listan voit syöttää käyttämääsi uutiskirje ohjelmaan.

Miten teen sähköpostiin lähetettävän lomakkeen verkkokauppaan

 1. Kirjaudu verkkokaupan hallintaan. Valitse sieltä "Muokkaa infosivujen tekstisisältöä".

 2. Luo uusi sivu ja tee uusi lomake "form" ja lisää haluamasi tekstikentät ja painikkeet. Anna lomakkeelle nimeksi haluamasi nimi. Valitse tapa = POST.

 3. Luo lomakkeelle piilokenttä nimeltä "nethit_email_form_recipient". Anna sen arvoksi sähköpostiosoite, johon lomake vastaanotetaan. Mikäli jätät tämän kentän tyhjäksi lähetetään viesti verkkokaupan asetuksissa määritettyihin palautteen vastaanottajille.

 4. Luo lomakkeelle piilokenttä nimeltä "nethit_email_form_subject". Anna sen arvoksi nimi, jonka haluat sähköposti viestin otsikon olevan.

 5. Nimeä lomakkeen "Lähetä" painike nimellä "nethit_email_form".

 6. Lomakkeen muiden tekstikenttien sekä muiden valintapainikkeiden nimet tulostuvat sähköpostiin sellaisenaan, joten ne kannattaa nimetä selkeästi.

 7. Mikäli lomakkeella on tekstikenttiä, jotka asiakkaan on pakko täyttää voit merkitä ne myös piilokentillä. Lisää piilokenttä nimeltä "required[]" (ilman lainausmerkkejä) ja anna sille arvoksi sen kentän nimi, jonka haluat olevan pakollinen tieto. Voit luoda useampia piilokenttiä samalla nimellä. Lisää myös tarvittaessa tekstikentän loppuun punainen tähti tai jokin muu merkintä, jolla asiakas tietää mitkä kentät ovat pakollisia.

 8. Testaa lomakkeen toiminta painamalla "Lähetä" painiketta. Tarkista että sait sähköpostin oikeaan osoitteeseen.

Verkkokaupan Admin hallintatyökalun käyttöopas

Verkkokaupan hallintatyokalu löytyy osoitteesta http://www.verkkokaupan_nimi.fi/admin. Kirjautumistunnukset löydät verkkokaupan määrittelydokumentista. Mikäli et löydä tunnuksia voit pyytää ne uudestaan lähettämällä sähköpostia Nethit Oy:lle skjtuki@nethit.fi (www.nethit.fi)

Muokkaa infosivujen tekstisisältöä

Tämän kautta voit luoda kuvia ja tekstiä verkkokaupan etusivulle sekä luoda uusia infosivuja sekä niille sisällöt. Infosivuja voivat olla esim. kaupan toimitusehdot, takuutiedot, maksutavat jne.

 • "Valitse muokattava sivu": Sivu jota haluat muokata

 • "Kieli": Mille kielelle luot tekstin. Oletuksena vain Suomi.

 • "Asiakasryhmä": Voit luoda tekstejä asiakasryhmäkohtaisesti esim. jälleenmyyjät ryhmälle oman etusivun. Mikäli ryhmille ei ole luotu tekstejä, käytetään aina oletus ryhmän tekstejä. (näkyy valikossa nimellä oletus). Asiakasryhmien ylläpito tapahtuu SKJ:n verkkokaupan asiakasryhmät -kohdassa.

 • "Lisää uusi sivu": Luo uusi sivu tai vanhalle sivulle alasivuja. Valitse tarvittaessa pudotusvalikosta mille sivulle luot alasivun.

 • "Ota sivu pois listauksista": Piilottaa sivun kaupan sivulistauksista, mutta ei poista sitä. Voit esimerkiksi luoda sivun valmiiksi, mutta piilottaa sen siksi ajaksi kunnes sivun julkaisu on ajankohtainen.

 • "Poista sivu kokonaan": Sivun poisto kokonaan. Kaikki tiedot menetetään.

 • "Sivun järjestysnumero": Järjestysnumero sivulle listauksessa. 1 = ylin.

 • "Rajaa asiakasryhmät joille tämä sivu on näkyvissä": Voit rajata sivun näkyvyyden haluamillesi asiakasryhmille. Ruksaa ryhmät joille sivu on näkyvissä.

Sivun tekstin muokkaus tapahtuu HTML-editorilla joka toimii samalla tavalla kuin esim. Microsoft Word. Klikkaa 'Tallenna tiedot' -painiketta tallentaaksesi tekemäsi muutokset.

 • "Lisää kuvia etusivun kuvasarjaan ": Tämän toiminnon kautta voit lisätä mainoskuvia etusivulle jotka toimivat kuvasarja tyyliin. Mainokselle tulee lisätä iso kuva (yleensä max koko 720x190px) sekä pikku thumbnail kuva (yleensä max koko 170x70px). Kuvien määrää ei ole rajoitettu. Voit lisätä jokaiselle kuvalle myös linkin, johon kuvaa klikaamalla asiakas pääsee. Linkki pitää kopioida selaimen osoitekentästä.

Tekstieditorin käyttö

 • Linkin lisääminen sivulle: Ensin valitaan haluttu teksti ja kuva johon linkki halutaan tehdä hiirellä "maalaamalla". (kuva1)
  Tämän jälkeen painetaan nappia "Lisää linkki/muokkaa linkkiä". (kuva2) Napista avautuu linkinluonti-ikkuna (kuva3), jonne
  kirjoitetaan halutun linkin osoite. Jos halutaan että linkistä avautuu kokonaan uusi sivu, valitaan kohde välilehdeltä kohteeksi "Uusi ikkuna" (kuva4).
  Tämän jälkeen voidaan linkki-ikkuna sulkea painamalla "OK". Linkki on nyt tehty.

Hallitse tuoteryhmien tekstisisältöä ja kuvia

Tämän kautta voit luoda kuvia ja tekstiä verkkokaupan kaikille tuoteryhmille. Tekstiosio tulee näkymään kunkin tuoteryhmän yläosassa.

 • "Valitse muokattava tuoteryhmä": Valitse tuoteryhmä jota haluat muokata. Ryhmien ylläpito tapahtuu SKJ:stä.

 • "Valitse kieli": Valitse sivun kieli jolla kirjoitat tekstin. Oletuksena on aina Suomi.

 • "Lisää ryhmälle pääkuva": Tämän avulla voit luoda ryhmälle kuvan joka näkyy tuoteryhmälistauksissa. Mikäli ryhmälle ei ole lisätty kuvaa, hakee ohjelma kuvaksi ryhmän katsotuimman tuotteen kuvan. Kuva skaalautuu automaattisesti oikeaan kokoon kunhan alkuräinen kuva on tarpeeksi suuri. Tämä ominaisuus ei välttämättä ole käytössä kaikissa verkkokaupoissa.

Klikkaa "Tallenna teksti" -painiketta kun haluat tallentaa ryhmän tekstin.

Muokkaa valmistajien/ tuotemerkkien tietoja

Tämän kautta voit luoda kuvia ja tekstiä verkkokaupan tuotemerkeille/valmistajille. Tuotemerkeille on kaupassa oma sivunsa 'tuotemerkkimme' joka listaa kaikki merkit ja niiden kuvaustekstit. Tuotemerkkiä klikkaamalla pääsee selaamaan merkin kaikkia tuotteita.

Tuotemerkin lyhyt kuvaus näkyy tuotelistauksissa. Tämä kuvaus ei saa sisältää HTML-koodia. Pitkä kuvaus taas näkyy merkin omalla sivulla 'tuotemerkkimme' kohdassa.

 • "Valitse muokattava tuotemerkki": Valitse tuotemerkki jonka tekstejä haluat muokata.

 • "Valitse kieli": Valitse haluamasi kieli jolla kirjoitat tekstin. Oletuksena on aina Suomi.

 • "Tuotemerkin lyhyt kuvausteksti (ei HTML)": Lyhyt kuvaus tuotemerkille. Näkyy tuotelistauksissa yläosassa. Ei saa sisältää HTML-koodia.

 • "Lisää valmistajan/tuotemerkin kuva": Lisää valmistajalle logo.

Muokkaa verkkokaupan asetuksia

Kuvaus tulossa myöhemmin.

Hae tilauksia

Tämän toiminnon avulla voit vahvistaa verkkokaupan kautta tulleita tilauksia, jotka jostain syystä eivät näy kassajärjestelmässä myyntitilauksella. Näin voi käydä jos esim. asiakas maksaa tilauksen verkkopankissa mutta ei palaa takaisin verkkokauppaan jolloin tilaus ei rekisteröidy maksetuksi.

Hae haluamasi tilaus joko tilauksen numerolla, viitenumerolla tai asiakkaan / yrityksen nimellä. Klikkaa "Hae tilaukset" painiketta. Kun olet varmistunut siitä että tilaus on maksettu niin klikkaa tilauksen kohdalla olevaa "Vahvista" painiketta. Jos vahvistus onnistui, voit noutaa tilauksen webkauppavahdin avulla Winskj:hin.

Mikäli tilauksen vahvistaminen ei onnistu, ei tilaus todennäköisesti ole maksettu. Tällöin tilaus täytyy kirjata käsin järjestelmään myyntitilauksen kirjaa/muokkaa tilassa.

Raportit verkkokaupan kirjanpitoa varten

 • Suomen Verkkomaksut

Mikäli käytössänne on Suomen Verkkomaksut -palvelu, saat kaikki kirjanpitoon vaadittavat raportit kauppiaspaneelista osoitteesta https://ssl.verkkomaksut.fi/kauppiaspaneeli

Tulosta sivu kohdasta: Maksut -> maksuarkisto. Valitse tila = "onnistuneet" sekä haluamasi aikaväli. Huomioi sivua tulostettaessa että sivuja voi olla enemmän kuin yksi.

Tulosta sivu kohdasta: Tilitykset -> kirjanpitoraportti. Valitse haluamasi aikaväli sekä ruksaa kohdat "Näytä maksujen verokannat" ja
"Näytä tilaajien nimet".

 • Klarna lasku ja -tili

Mikäli käytössänne on Klarna lasku ja/tai Klarna tili -palvelut, saat kaikki kirjanpitoon vaadittavat raportit Klarnan Online-hallinnasta osoitteesta https://online.klarna.com

Tulosta raportit kohdasta: Raportit -> tilityslistat. Valitse haluamasi aikaväli sekä valuutta (EUR). Tulosta kaikki haetut tilitysraportit klikkaamalla raportin nimeä sekä valitsemalla painikkeen "Tulosta tapahtumaluettelo pdf:nä". Mikäli pdf-tiedostossa ei ole tilitystapahtumia, ei tällaista raporttia tarvitse tulostaa.

 • SKJ tilitysraportti

Kaikki myynnit maksutavoittain saadaan SKJ tilitysraportilta.

 • Hyvityslaskut -raportti

Hyvityslaskut pitää tulostaa menemällä valikkoon laskutus -> raportit -> laskupäiväkirja. Valitse haluamasi laskutuspvm. väli. Laskun tilat voivat olla seuraavat: kesken (mikäli laskua ei ole tulostettu), laskutettu, suoritettu, osasuoritettu, päivitetty jne.

Testitilausten tekeminen verkkokaupasta

Huom! Ennen verkkokaupan julkaisua kun verkkokauppa on vielä *.koedomain.com osoitteessa voi testitunnuksia käyttää. Pitää huomioida kuitenkin että tilaukset tekevät WinSKK taustaohjelmaan oikeaa myyntiä. Eli mikäli testimyyntien poisto on jo tehty tai verkkokauppaa testataan jo aktiivisessa myymälässä tulee tilaukset palauttaa, jotta oikeat varastosaldot palautuvat ja testimyynnit kumotaan.

Eri maksutapojen testitunnukset:

Nordea

Tunnus: 123456
Salasana: 1234

Osuuspankki

Käyttäjätunnus: 123456
Salasana: 7890
Avainluku: Mikä vaan

Sampo

Testattaessa tulee käyttää omia asiakastunnuksia. Tehtyjä maksuja ei veloiteta tililtä.

Tapiola

Asiakasnumero: 12345678
Tunnusluku: 9999

Ålandsbanken

Käyttäjätunnus: 12345678
Tunnusluku: 1234

SpPop

Käyttäjätunnus: 11111111
Salasana: 123456
Turvaluku: 123456

Handelsbanken

Käyttäjätunnus: Valmiina
Tunnusluku: Valmiina

Klarna

Klarnaa testattaessa on käytettävä Klarnan testihenkilöitä ja testiyrityksiä.
Tiedot löydät seuraavasta linkistä: http://integration.klarna.com/testing/test-persons#finland

Valmistajat / tuotemerkit

Tuotemerkit eli brändit ovat WinSKJ:ssä sama asia kuin valmistajat. Näitä voi muokata kohdasta Ylläpito->valmistajat. Jokaisen valmistajan/brändin takana voi valita täpän haluaako kyseisen tuotemerkin siirtyvän verkkokauppaan. Poistu 'Poistu'-napin kautta, jolloin WinSKJ kysyy päivitetäänkö verkkokauppa. Vastaa Kyllä.

Jokaiselle verkkokaupassa olevalle tuoteelle täytyy lisätä erikseen tuotemerkki. Tämä tapahtuu valitsemalla oikea valmistaja alasvetovalikosta kohdasta Ylläpito->Tuotteet->'Lisätiedot'-välilehdeltä. Poistu 'Poistu'-napin kautta, jolloin WinSKJ kysyy päivitetäänkö verkkokauppa. Vastaa Kyllä.

Nyt verkkokaupassa olevat tuotteet löytyvät valmistajittain.Suosittelemme tuotteet -listaus

Etusivulle sekä pääryhmä sivuille voi laittaa Suosittelemme -välilehdelle tuotteita WinSKJ taustaohjelman kohdasta Verkkokauppa>Mainostettavat tuotteet.

Näkyvyys kohdassa ’tyhjä’ eli ’kaikki’ näyttää tuotteet sekä etusivulla että pääryhmän tuotelistauksessa (Vaikkakin alasvetovalikossa lukee ’Tuoteryhmä’).

Alkaa ja Loppuu kohtiin laitetaan päivämäärä muotoa PP.KK.VVVV. Nämä kentät eivät ole pakollisia. Ilman alkupäivämäärää mainostus alkaa heti ja ilman loppupäivämäärää mainostus jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

Järjestys kohdassa voi laittaa järjestysnumeron mainostettaville tuotteille. Samalla järjestysnumerolla olevien tuotteiden järjestyksen verkkokauppa arpoo sivua ladattaessa. Eli voidaan laittaa yksi hittituote numerolle 1 ja muut tuotteet numeroksi 2. Tällöin yksi on aina ensi ja loput tulevat vaihtelevassa järjestyksessä. Huomioi että tyhjä kenttä on sama kuin 0 eli järjestyksessä ennen 1:stä.

Lopeta Sulje -napista ja päivitä muutokset verkkokauppaan.

Verkkokaupan myydyimmät tuotteet -listaus

Verkkokauppa näyttää oletuksena asiakkaille 2 kk ajalta myydyimmät tuotteet kpl määrän mukaan. Tätä rajaa voidaan muuttaa päivän tarkuudella verkkokaupan hallinnan asetuksista kohdasta "Tuoteominaisuus ja -listaus asetukset -> Päivät, miltä ajalta kerätään myydyimmät tuotteet".
Maksimi arvo on 365 päivää eli 12 kk. Tätä vanhemmat tilastot eivät säily verkkokaupassa.

Bundle eli automaattinen tarjouspaketointi

Automaattiset tarjouspaketit tulevat verkkokaupassa tuotekortille omalle välilehdelle. Järjestelmä tekee tarjouspaketteja automaattisesti, mikäli bundle on asettettu verkkokaupassa päälle ja kauppias on syöttänyt tuotteelle lisävarusteita. Järjestelmä tarjoaa tarjouspaketissa päätuotteen normaalihintaan ja lisävarusteen/teet alennuksella. Mikäli haluat että tarjouspaketissa on useampia lisävarusteita, on lisävarusteiden kuuluttava eri ali- tai tuoteryhmään.
Lisävarusteesta ei tehdä tarjouspakettia mikäli tuote on loppuvarastosta. Myöskään jos tuote on jo alennuksessa ei tähän hintaan enää lisätä tarjouspaketin alennusta päälle.

Muokkaa seuraavia asetuksia verkkokaupan hallinasta osiosta "Tuoteominaisuus ja -listaus asetukset".

 1. Tuote tarjouspaketin alennus lasketaan katteesta (kyllä/ei)

 2. Tuote tarjouspaketin oletus alennusprosentti. Tarjouspaketit aktivoituvat jos alennus on suurempi kuin 0.

Lisävarusteet laitetaan tuotteelle WinSKJ:n tuoterekisterin lisävarusteet välilehdeltä.

Miten lisään kuvaan useita linkkejä esimerkiksi eri pääryhmiin?

Verkkokaupan infosivujen muokkauksesta löytyy Imagemap -ominaisuus, jolla voit määrittää yhteen kuvaan useita alueita, ja lisätä jokaiselle alueelle oman linkin. Ohjeet Imagemapin käyttöön löydät täältä: http://wiki.skj.fi/Imagemap

Miten lisään määräalennuksen tuotteelle?

Verkkokauppaan ei siirry WinSKJ:n Ylläpito -> Määräalennukset -valikon takaa luodut määräalennukset. Määräalennukset tulee luoda verkkokaupan asiakasryhmien ylläpidosta (WinSKJ -> Ylläpito -> Asiakasryhmät -> Verkkokaupan asiakasryhmät).

Lisää tuotteita "Tuotekohtainen hinnasti asiakasryhmälle" osioon, ja ilmoita Määrä -kenttään haluttu tuotemäärä, milloin annettu hinta/alennus aktivoituu. Annettu hinta on aina yksikköhinta. Voit tehdä useita eri määräaleportaita tuotteelle lisäämällä saman tuotteen uudelleen, mutta muuttamalla Määrä ja Hinta -kenttiä. Alennus voi olla joko yksikköhinta, tai jokin alennusprosentti, riippuen valinnasta Prosentteina -kentässä.

HUOM: Tee yksi rivi kerrallaan, älä lisää samaa tuotetta useaan kertaan, ja vasta sen jälkeen muokkaa Määrä -kenttää. Tämä aiheuttaa virhetilanteen ohjelmassa.


Miten lisään Facebook-liitännäisen verkkokauppaan

Ohjeet Facebook-liitännäisen lisäämiseen

 1. Mene Facebookin Page Plugin sivuille

 2. Muokkaa liitännäinen haluamasi näköiseksi

 3. Luo liitännäisen koodi "Get Code"-napista.

 4. Kopioi alempi koodi ylös sivulta

 5. Mene verkkokaupan hallinnan infosivujen muokkaukseen

 6. Valitaan sivuksi "Mainos alaosa"(Mainosbannerin valitsemesta "Mainos footer"/"Alaosan mainos")

 7. Otetaan koodinäkymä käyttöön työpalkista

 8. Kopioidaan kohdan 4 koodi editoriin.

 9. Tallenna muutokset