Kuvien hakukoneoptimointi

Kuvien hakukoneoptimoinnilla pyritään saamaan verkkokaupan sisällä olevia kuvia korkeammille sijoituksille hakukoneissa.


Kuva-tiedoston tyyppi

Kuvien tiedostotyypeissä on suositeltavaa käyttää JPEG, GIF ja PNG-muotoa. JPEG-tiedostotyyppi pienentää pakatun tiedoston kokoa, eli kuvasta poistuu informaatiota alkuperäiseen tiedostoon nähden, kuitenkaan poistamatta tärkeimpiä tekijöitä liikaa, kuten värejä ja varjoja. JPEG pysyy siis pienenä samalla ollessaan tarkka, eli kuvan laatu on hyvä. JPEG-tallennusformaatti ei tue “transparent”-taustaa, eli läpikuultavaa tai läpinäkyvää taustaa.

PNG sekä GIF tiedostomuodot tukevat läpinäkyvää taustaa. Jos kuvassa on esimerkiksi paljon tekstiä, esimerkiksi ryhmämainoksissa olevat kuvat saattavat sisältää tekstiä, kannattaa silloin käyttää PNG tai GIF-muotoa. Jos tuotekuvassa kuitenkin on paljon tekstiä, tai JPEG ei muuten ole oikea vaihtoehto, suositellaan tällöin PNG-muotoa.

Kuva-tiedoston nimeäminen

Tuotekuvien tiedostonimet asetetaan verkkokaupassa automaattisesti tuotteen nimen perusteella sopivaksi, joten tuotekuvien tiedoston nimämisellä ei ole merkitystä.

Muualla verkkokaupassa, kuten sisältösivuilla ja bannereissa kuvatiedoston nimi vaikuttaa kuvan hakukonenäkyvyyteen. Esimerkiksi tiedosto nimeltä img_123344-2.jpg ei kerro hakukoneelle kuvan sisällöstä. 

Tiedoston nimeämisessä kannattaa käyttää väliviivaa “-” alaviivan “_” sijaan. Tuotekuvaa nimettäessä ei tarvitse asiaa miettiä, koska verkkokauppa muuttaa tuotekuvan nimeä. Jos kuitenkin kyseessä on esimerkiksi verkkokaupan hallinnan kautta lisättävä valmistajan logo, mainosbanneri ja niin edelleen, kannattaa kuvalle antaa tarkka nimi.

valmistajan-logo.png

lahjakortti-banneri-verkkokaupan nimi.png

verkkokaupan nimi-joulu-2018-joulubanneri.png

ryhmän nimi-banneri-verkkokaupan nimi.png

tuotteen nimi-tarjous-verkkokaupan nimi.png

Huom! Samaa banneria ei tule käyttää useissa eri domaineissa samalla nimellä.

Kuvan Alt-elementti

Hyvä alt-elementti sisältää informaatiota kuvan sisällöstä. Huono alt-elementti on tyhjä tai sisältää virheellistä tai liikaa sisältöä. Tuotekuvalle alt-elementti asetetaan SKJ:sta tuotteita muokattaessa “Kuvat” välilehdeltä kohtaan “KuvaTeksti”.

Alt-elementti periytyy vain “Pääkielelle”. Eli jos kaupassa on useampia kieliä, kuvateksti, eli alt-elementti ei periydy muille kielille. Tällöin alt-elementiksi tulee näiden kielien (esim englanti tai ruotsi) tuotteen käännösnimi.

Tiedoston koko

Kuvan, eli tiedoston koko vaikuttaa verkkokaupan nopeuteen. Verkkokaupan nopeus vaikuttaa suoraan sivuston sijoittumiseen hakukoneissa. Mitä nopeammin ja ketterämmin sivusto latautuu, sen parempi. Kuvan ei tule olla liian suuri. Suositeltava käytäntö kuvien tallennukseen on Adobe Photoshopin “Save for web”-toiminto. Tiedoston koko tulisi olla 1.38 MB - 86k. Kuva kannattaa siis tallentaa tietyn kokoisena. Tätä kannattaa tietysti soveltaa, koska kuvien tulisi olla verkkokaupan sisällä ihmisille tarkoitettuja. Hakukoneet arvostavat käyttökokemusta. Jos kuvat ovat liian pieniä ja huonolaatuisia, saattoi sivusto nopeutua hieman, mutta tuotteita ei osteta huonojen kuvien takia ja kaupan kävijät siirtyvät muualle ostoksille, joka vaikuttaa myös suoraan verkkokaupan hakukonenäkyvyyteen.

https://developers.google.com/web/fundamentals/performance/optimizing-content-efficiency/image-optimization

https://developers.google.com/speed/docs/insights/OptimizeImages

Pyri välttämään pikselien menetystä, tällöin kuvan sisältö muuttuu suttuiseksi.


Kuva käyttäjän silmin

Kuten äskeisessä tekstissä jo mainittiin, kaikki ei ole aivan täysin teknistä. Verkkokauppaa ei tule optimoida pelkästään hakukoneille, vaan myös kävijöille. Mitä parempaa ja laadukkaampaa sisältöä kaupassa on, sitä paremmin kauppa käy. Jos tuotekuva on heikko laadultaan, suttuinen, liian pieni tai mikä ikinä siinä tahansa onkaan vikana, vaikuttaa se suoraan verkkokaupan myyntiin ja asiakkaiden käyttäytymiseen sivustolla.


Sivun sisältö

Ainoa tekijä kuvan hakukoneoptimoitumiseen ei ole kuva yksinään. Kuvan ympärillä oleva tieto, eli teksti, eli kyseinen laskeutumissivu, jossa kuva sijaitsee, optimoi kyseistä kuvaa. Kuvan optimointia tärkeämpää on luoda hyvä laskeutumissivu, jossa kuva sijaitsee. Jos kyse on esimerkiksi yksittäisestä verkkokaupan tuotteesta, pidä huoli, että tuotteen nimi, kuvaus, lyhyt kuvaus, hinta ja muut tekijät ovat kunnossa.


Orginaali kuva

Hakukoneet ymmärtävät kuvia joka päivä enemmän. Hakukoneet arvostavat alkuperäistä sisältöä. Eli, jos tuotekuvat verkkokaupassa ovat täysin uniikkeja, eikä kenelläkään muulla ole niitä käytössä. Voit tarkistaa asian Googlaamalla tiettyä tuotetta, näkyykö vierekkäin paljon täysin identtisiä kuvia

Jos verkkokauppassa olevat kuvat ovat samoja, kuin muilla alan verkkokaupoilla, voi kuvan saaminen tulosten kärkeen olla erittäin vaikeaa.